verGISSEN.

Een verhaal dat zich laat lezen door tussen de regels door te lezen. Want veel van wat wij in ons hoofd weten te bedenken, kan niet altijd de toets der kritiek doorstaan. Het achterste van vele tongen wordt nu eenmaal niet getoond en ook het hart op de tong dragen is niet iedereen gegund. Niet alleen politici staan daarom bekend, ook vele anderen hebben dit pad gevonden. Door simpelweg andere woorden te gaan gebruiken die gebruikelijk zijn. Juristen taal bijvoorbeeld of mensen die zich door spindoctors het een en ander in het oor laten fluisteren. Ook jurisprudentie een mogelijkheid om de zaken anders naar voren te brengen dan dat strikt de bedoeling is. En waar ‘advocaatje leef je nog’, letterlijk een advocaatje met slagroom behelst. Waar dan weer geen togadrager aan te pas komt.

Hemelvaart dus, waar buienradar ander weer heeft voorspeld maakt de zon van de gelegenheid gebruik. Dus opteren weer die zonnepanelen optimaal van dat schijnsel, wekken we zelf onze energie op en proberen het teveel aan het overvolle stroomnet terug te voeren. Hetgeen dan weer voor andere kopzorgen garant blijkt te staan. De netbeheerders die zich opmaken om een volgende portie aan accijnzen (in)direct zullen gaan ontvangen om het werk voor vele miljarden onder de grond dan wel bovengronds naar voren te gaan brengen.

Of, wat ook zo’n aandachtspunt is: het water dat mogelijk op termijn ook beperkt zal gaan worden. Dan wordt het weer ouderwets druppels tellen, komen de maatbekers wederom bij Blokker vandaan en worden de stoomstrijkijzers in de ban gedaan. Want hoe vaak wordt een overhemd nog gestreken, zijn stropdassen vervangen door open kragen en staat de gemiddelde burger niet langer te worstelen met die Engelse knoop. Want ook spiegelbeeldig vraagt dit toch om enige inspanning. Maar vandaag kenmerkt zich door ontspanning. Veertig dagen na Pasen en de hoop dat ook Pinksteren zich zal gaan voordoen, ook die mogelijkheid zit er aan te komen. HIJ steeg op naar zijn Vader maar het blijft nog steeds gissen wie zijn moeder was.

Tussen de regels door lees je misschien toch iets anders dan dat ik met deze woorden naar voren breng.
Ook dat is een kwestie van Gissen.