Wat te denken van…
LUTTEL.
Het gaat vaak om een luttel bedrag, maar wanneer je dit bij elkaar optelt is er toch sprake van een aanzienlijk bedrag. Eerst gaat het met 10 eurocent omhoog, vervolgens met 20 cent en voor je het goed en wel beseft ben je vijftig (50) eurocenten meer kwijt. Geen wonder dat je huishoudgeld aan het einde van de maand nog een enkel dubbeltje bevat. Dagobert werd er miljonair mee, kon zwemmen in het geld, maar die was verzekerd van het kluisgebouw waar hij resideerde. Maar voor een groot deel van de Nederlandse bevolking is daar geen sprake van. Neem nu Schoof, die vertoont de neiging om wat triviale zaken voor zich uit te schuiven. Maar ook gemeenten hebben daar een handje van. Voorheen heette het oppotten, tegenwoordig blijken dit voorzieningen te zijn welke bij het naderen van het Ravijnjaar (2026) mogelijk de tekorten die zich voordoen zullen aan gaan vullen. Sparen in zekere zin, terwijl voorzieningen aan het afkalven zijn. Neem bijvoorbeeld de jeugdzorg voor ogen, laat staan dat debacle dat zich voordeed bij de GGD.
Dan gaat het opeens over miljoenen, waar achteraf blijkt dat het uitvinden van het wiel zich reeds bij anderen heeft voorgedaan. Of wat te denken van het gegeven dat de woningmarkt reeds vele jaren tekorten kent, dat huizen prijzen kennen waar ik van achterover sla, en de wetenschap dat er dan ook nog mensen zijn die boven de vraagprijs kunnen gaan bieden, ook dat brengt de nodige stress met zich mee. Waardoor het functioneren minder zal gaan worden en je ziek melden toe gaat nemen. Waar dan de zorgverzekeraars niet zullen schromen om de premies te gaan verhogen. Of die oprukkende smeerpalen, waarbij je gratis de huidverzorgingsmiddelen op je huid kunt gaan smeren, om erger te voorkomen. Zijn we net enigszins gewend aan laadpalen, komen er weer andere palen bij.
Kan het nog beroerder? Welzeker. Mobiele flitspalen, waarbij de snelheidsovertreder getrakteerd wordt op een boete die er niet om liegt. En warempel, ook daar buigt een raadpartij zich over. ‘Het kan anders als het moet en het moet anders als het kan’. Maar het kan niet altijd. Hetgeen dan weer voor zorgen garant staat. Of wat te denken van een ziekenhuis welke mantelzorg vraagt om de zorg voor de zieke tijdelijk over te gaan nemen. In Zuidelijke landen is daar reeds lang sprake van, de Noordelijke landen kijken daar met een schuin oog naar. Tekorten in de zorg, steeds duurdere apparaten en ook een eenvoudige operatie kent bedragen die veelal in de vier cijfers vallen. En wie mag dat betalen? Jantje en Pietje Modaal die ook worden geconfronteerd met die grotere bedragen in de supermarkt. Die afwegingen dienen te maken om de benzinepomp nog een tijdje te gaan mijden. Om maar te zwijgen over de prijzen die de Horeca momenteel hanteert.
Kom eens om een bakkie en ontdek dat daar de troost verdwenen is, wanneer je wat later afrekent.