Wat te denken…

Wat te denken van: per seconde wijzer? Of dat programma dat beoogt de slimste mens aan het Nederlandse publiek voor te gaan stellen. Maar dat is voor de een uit een ver verleden en dat andere programma komt heden ten dage nog steeds zichtbaar op de beeldbuis. En dat is geheel iets anders dan die programma’s die met vele euro’s rond blijven strooien. Geen seconde wijzer, maar meer om het leven publiekelijk wat aantrekkelijker te maken. Strooien met geld blijft een vorm van vermaak dat doet denken aan brood en spelen. En dat dit wat weerklank oproept, dat is een doorn in het oog van het beoogde Kabinet. Hoewel ook dat nog even op zich laat wachten. Het zijn vaak koffertjes met overtuigende hoeveelheden geld, het zijn bedragen waardoor de verleiding om mee te doen heel groot zijn, van vrienden tot de postcode en van de Staatsloterij naar een beduidende Jackpot. En wat het mooiste is: er zijn velen die daarin trappen en daardoor de staatskas weten te spekken.

Want er schijnt mogelijk een bestedingsruimte te zijn, althans daar gaat het CPB vanuit. Met getallen achter de komma en voor die komma 0. Waarbij de lagere inkomens erop vooruit gaan, de middeninkomens vrijwel gelijk blijven en de hogere inkomens nog geen idee hebben hoeveel zij er voor- of achteruit zullen gaan. En dan is er ook nog sprake van een Balkenende norm, waar niet iedereen zich aan schijnt te hoeven houden. Neem nu bijvoorbeeld een gemeentesecretaris. Die staat garant voor een inkomen van 20.000 euro in een maand en komt daardoor ver boven die norm uit. Zo ook mensen die hun beroep van ICT hebben kunnen maken en ook daar zijn vorstelijke inkomsten te verdienen.

En dan de Zorg. Dat blijft een zorgenkind, waarbij de salarissen niet hoopgevend zijn en de werkdruk alleen maar toeneemt. En waarbij de aanlokkelijkheid voor dit vak alleen maar afneemt. Er is meer sprake van een vergoeding, dan dat er sprake is van een salaris. En het niet direct nodig is om de aantrekkelijkheid te gaan verhogen. Of er dienen rigoureuze plannen gesmeed te worden. Zoals nieuwbouw om juist deze mensen aan een betaalbare woning te helpen. Om de reiskostenvergoeding te gaan verhogen, om de aantrekkelijkheid van de nachtdiensten extra te gaan honoreren en de slapende honden wakker te schudden. Door het verlagen van de hypotheekrente te verlagen, waardoor de banken een beroep kunnen gaan doen op de Overheid. Door al die kansspelbelasting in een pot te doen.

De pot voor en van de ZORG!