Want wie betaalt,

Waar een mens zich tegenwoordig nog druk over hoeft te maken? Geen idee, van alles is tot op de bodem dichtgetimmerd. Zijn het niet alleen geboden en verboden, dan zijn het wel weer snode plannen die hooguit nog even uitgebroed moeten worden. Wat er met kippetjes gebeurt, dat is wel duidelijk maar wat er met al die haantjes moet gebeuren? Want ze maken elkaar in zekere zin gek. Hoewel er in een beschaafd land als Nederland weinig sprake is van gekte. Hooguit wat verwarde mensen die proberen op hun manier anderen de pan uit te vegen. En er dan op een bepaalde manier nog beschaafd van af kunnen komen Slachtoffers veelal in de kou komen te staan. Waar ik op doel? Kreeg weer eens een bericht van mijn buurman, die zich heeft verdiept in het fenomeen van de ‘zwevende kiezer’ Met enig wrang gevoel voor humor zou ik ook de ‘zwevende keizer’ naar voren willen brengen, die ooit in zijn blote komt voor zijn burgers verscheen.

Maar met humor kom je tegenwoordig niet ver. Je kunt daar immers geen pakje boter meer voor kopen. En om nu die boter op je hoofd te gaan smeren, ook dat gaat de gemiddelde politicus waarschijnlijk te ver. We hebben het er maar mee te doen en al die plannen voor de toekomst zullen wel weer op de bureaus van economen belanden, voor ze in een diepe la van een onzeker ministerie in het ronde archief gaan verdwijnen.

Ja je kunt je er wel om druk gaan maken, je kunt je gram zichtbaar maken en je mening naar voren blijven brengen. Ook dat heeft te maken met vrijheid van meningsuiting. Je kunt ook besluiten om blanco te gaan stemmen, met de illusie dat op die manier jouw stem ten goede komt van de partij die je het minst aanspreekt. Nog een week te gaan, de stemlokalen worden bezet door mensen die de democratie van harte ondersteunen. En het schuift ook nog wat. Kun je je voordeel mee gaan doen, wanneer uiteindelijk de afrekening op je deurmat verschijnt.

Want wie betaalt, bepaalt!