Verzaberde.

Het was nog een heel gedoe om het knopje van de verzaberde te vinden. De een kwam aangelopen met een afgebroken ventiel, de ander had een poreuze slang gevonden en een derde hield een wetenschappelijk verhaal omtrent die vermaledijde verzaberde. Maar niemand had enig idee omtrent de omvang en de vorm van die verzaberde. Het had wat weg van een strijd die op voorhand verloren was. En waar ooit Carmiggelt furore had gemaakt met zijn slogan ‘ooit een normaal mens ontmoet, en beviel het’, had net zo veel effect als het Epibreren dat zelfs in van Dale te vinden valt.

Of wat te denken van ‘De Witte Woede?’ Kwam ooit uit een simpele advertentie in de Volkskrant een Witte Vloed zich in Nederland aandiende. VViO ofwel Verpleegkundigen en Verzorgenden in Opstand. En dat naar aanleiding van een les onder de noemer Maatschappelijke Gezondheid Zorg, in een paviljoen op Duin & Bosch. Het lescentrum werd in die tijd verbouwd en waar Jaap Koning en Gaby Breuer het initiatief namen om die advertentie te plaatsen. En ik had het genoegen om die les te geven. Het Hoofd Opleidingen liet het even afweten. Dat het totaal anders liep dan ik had verwacht, het is 1989, zorgde ervoor dat niet alleen de gemoederen werden verhit en dat ik besloot om met die groep een wandeling te gaan maken.

Hoe ik hierop kwam? Ik had gisteren een gesprek met een collega omtrent de huidige situatie in dit land. Waren wij toen zo progressief dat wij acties in eigen hand namen? En hoe moet dat dan in de huidige tijd? Waar blijven de jongeren die zich terecht kwaad maken omtrent een tekort aan huizen, studiebeurzen die tot een last vanuit het verleden in hun toekomst alsnog de rem zetten op een hypotheek, of anderszins wel betogen, maar geen idee hebben wat dit voor anderen betekent? En een politiek bestuur dat op voorhand al met de rem erop zich druk maakt omtrent een gat wat in de begroting zich gaat voordoen? Krimpende wind maar dat die wind begint te stinken is een ander verhaal. Het kan haast niet anders dan dat zich op termijn dat fenomeen van de verzaberde zich aandient.

Want wat precies de verzaberde inhoudt? Ik heb eerlijk gezegd geen enkel idee!