Dingen.

KENNIS VAN ‘DINGEN’ IS NIET ALTIJD NODIG. ZE BESTAAN! Maar zo eenvoudig als ik het nu stel, zo simpel is het niet. Neem nu het menselijk brein. Wat constant aan het werk is, om prikkels te verwerken om daar een reactie op te gaan geven. We denken ons rot, studeren levenslang en maken niet altijd even een moment van stilstaan door. We moeten immers doorgaan, lopen geregeld tegen de grenzen van de mogelijkheden aan en schromen niet om daar weer overheen te gaan. Want we willen verder gaan dan het zwarte gat dat alles op termijn opslurpt.

Maar de andere kant van het verhaal is dat wanneer je daar bij stil blijft staan, vele wetenschappers aan de zijlijn komen te staan. En dat willen we absoluut niet. We dringen door in het heelal en weten niet goed wat met die wetenschap te gaan doen. We gaan van macroscopisch naar microscopisch op onderzoek. We proberen de aarde in kaart te brengen en gaan uit van de kwaliteit van satellieten. We bezitten GPS, zijn in staat om op iedere oproep te reageren en negeren nauwelijks ongewenste berichten. We haten, we dreigen, we moorden en als het even kan gunnen we de ander het licht niet in de ogen. We smijten met geld en denken dat het drukken daarvan constant door kan blijven gaan, malen daar verder niet om. We lenen ons kapot en staan niet stil bij de tijd die je wordt gegund om die lening af te gaan betalen. 35 jaar is een omslagpunt en wanneer je het totaal dan nog niet hebt voldaan, worden die enkele honderdjes je kwijt gescholden.

Ik heb het over ‘dingen’. Je kunt dit ook lezen als ‘zaken.’ Dat is mij om het even. maar ook ik zal niet de enige zijn die zich zorgen maakt. Hoewel ik ook eerlijk moet bekennen dat woorden van mijn kant zeker niet altijd zinnig zullen zijn. Maar ook dat doet er niet toe.

Het zijn mijn DINGEN! ZE BESTAAN!

Ps. wat dacht je van vrijdag? De dertiende weliswaar, maar dan nog…