Wetens(w)aardig heden.

En dan kom ik Henny tegen, die 28 jaar geleden aan haar opleiding begon. Bij de HEMA nota bene en het heeft er veel van dat die 28 jaar voorbij zijn gegleden. Maar dat bestaat niet. Wat zij mij te vertellen heeft, maakt mij aan het schrikken. Mensen die wij bij name kennen, zijn overleden of getroffen door lichamelijk ongemak. Hoewel, wanneer er sprake is van een hersenbloeding, zijn de gevolgen niet te overzien.

En ook zij heeft de nodige stormen doorstaan. Eens een B’er altijd een B’er. Maar ook haar ervaringen in de psychiatrie hebben de nodige tollen van haar gevraagd. En momenteel werkzaam bij de ouderenzorg, heeft zij toch weer een plekje terug veroverd. Diepe dalen werden haar niet bespaard, ze knalde er een tijdlang uit en heeft nu weer haar heft in eigen handen. Trotse moeder van twee dochters, waarbij de een koos voor het vak van verpleegkundige en de ander zich richt op het onderwijs. Andere tijden vragen immers andere toekomstidealen. En waar ooit de gekte drijfveer was om aan die opleiding op Duin & Bosch te gaan beginnen, is het Dijk & Duin geweest dat werd opgeslokt door Parnassia…

We stonden te praten alsof het gisteren was dat wij elkaar voor het laatst ontmoetten. Maar ook dat is helaas niet waar. Kwamen wel tot de conclusie dat het de zegeningen zijn die je moet tellen. En dat je niet moet nalaten om dat te doen wat je voornemen is. Ze vertelde een verhaal van een ‘zorgvrager'(nog zo’n stom woord uit de huidige tijd) die het IJsselmeer was ingelopen omdat ze het leven niet meer zag zitten. Ze werd gered en ik denk dat zij daar absoluut niet op had gerekend. Zij wilde dood en ook dat werd haar onthouden. Maar de les die Henny daaruit trok zorgt ervoor dat je niet te lang moet blijven talmen bij de dingen die je voornemens hebt.

Gewoon doen en niet veel meer dan dat!