Terugkeer?

Op termijn wacht hem nog een Ministerpost: Minister van Staat. Maar dat heeft veel weg van een erebaan, veel van zijn voorgangers hebben ook die functie bekleed. ‘Binnen een jaar klinkt de roep om de terugkeer van Mark‘, kopt het Noordhollands Dagblad. En eerlijk gezegd zou mij dat niet verbazen. Niet dat Mark ook zo een aantal dubieuze zaken voor zijn kiezen heeft gekregen, maar op de een of andere manier wist hij toch tussen Scylla en Charibdis koers te houden. Waarbij ook in zijn geval wel doelen werden gesteld, maar het ook bij hem ging om de reis die werd afgelegd.

Want ik moet nog zien hoelang het ‘volk’ onder de hoede van Dick het vol weet te houden. Met het idee dat alle neuzen weleens eenzelfde kant op komen te staan, ook dat betwijfel ik ten zeerste. Hoe houd je een roedel honden in toom? Waar eenieder wijsneuzig een afwijkende mening naar voren kan blijven brengen. Het landsbelang aan de hand van de grondwet nog vele andere mazen kent. En waar pogingen worden ondernomen om het bestuur van het land in een andere koers te gaan wijzigen. En dat is voorlopig nog even afwachten.

Maar waar de zon schijnt en opkomt in het oosten, ten westen geregeld ondergaat en het gevoel nog steeds aanwezig is dat ook de aarde voorspelbare rondjes draait, de noord en zuidpool nog steeds daar te vinden zijn en de evenaar nog immer Neptunus naar boven laat komen, het niet bepaald de onbemiddelden zijn die zich een Cruise kunnen permitteren en de vluchten nog steeds vliegensvlug mensen naar bestemmingen elders brengen, hoef ik me daar niet druk over te maken.

Hoewel…