Koepel vorm ig.

Velen mochten er op Staatskosten langdurig verblijven. Hadden geen inspraak omtrent het eten, wat de pot schafte daar had men het maar mee te doen, de deur langdurig op slot en ook de buitenlucht kon beperkt opgenomen worden. De sleuteldragers hadden de macht aan hun riem hangen, de toegang kende vele sluizen en waar achter de gesloten deuren vaak gevloek te horen was, dat werd gedempt door de stalen, metalen deuren. En men kon rondjes lopen, vele rondjes waar geen einde aan kwam. Of een poging wagen om over de balustrade te springen, waarbij vangnetten de betrokkene moesten behoeden voor een dodelijk val. Allerlei pluimage mocht zich verheugen om een tijdlang niet deel uit te maken van de maatschappij.

Witte boordencriminelen waren niet te onderscheiden van moordenaars. Althans, zo voor het oog, want de koepel in Haarlem mocht zich verheugen op lieden die het over het algemeen niet zo nauw namen met de wetgeving.


Tegenwoordig heeft diezelfde koepel in Haarlem een andere bestemming gekregen.Is een onderdeel van de Hoge School Holland geworden en kenmerkt zich door studenten de nodige huisvesting te gunnen. En dat kan dan weer een smaakmaker op termijn gaan worden.
Van het slot naar open gaan.

Maar sleutels zullen altijd gesloten deuren kunnen gaan openen.