GORTIG

Op een kwade dag werd het zelfs Gorter te gortig. En hij besloot om wat anders te gaan bedenken op de zinnen die hij voor zich zag: ‘een nieuwe lente, een ander geluid.’ Maar hij was daar niet tevreden mee, bleef wat wandelen door de duinen en keek om zich heen. En hij ontdekte dat dat andere gewoon ‘opnieuw’ een geluid was. En besloot verder het epos te laten voor wat het was.

Dat gaf veel beroering bij menigeen, zij lieten dan ook luidkeels van zich horen en bleven verbaasd omtrent het feit dat de schrijver zijn hoogstaand werk op zo’n manier de vernieling in zou brengen.

‘een nieuwe lente en opnieuw geluid
ik wil dat dit woord klinkt als gefluit
dat ik vaak hoorde voor een zomernacht
in een oud stadje langs de watergracht’

etc etcetera etc

4381 versregels verder kwam dit gedicht tot een einde. En Gorter behoorde tot de tachtigers. En dan komt het woord tachtig naar voren.
Op 82 jarige leeftijd overleed Theo Olthof in BERGEN. Door Hans Brandsma wordt naar voren gebracht in een memoriam dat Theo gefascineerd was door ‘rijm, maat en ritme.’ Een ‘kortebaanschrijver’ die op menig vlak zijn kunnen naar voren bracht. Hij schreef liedjes voor Herman van Veen en Stef Bos. Maar was ook van belang voor Sesamstraat. En laatstelijk bekend door zijn aforismen in de verschillende flessenposten.
SCHRIJVER, DICHTER EN WOORDKUNSTENAAR.

En wat ik met hem gemeen heb? De Ban. In de Ban van de Ring, waarbij ik het werk van Tolkien als een eigentijdse bijbel ben gaan ervaren. We gaan morgen zelfstandig aan het werk. Laten ons gaan door met wat inspiratie er vandoor te gaan. Maar wat mij betreft zouden deze woorden kunnen worden gebruikt om met het totaal aan de haal te gaan! Op Herman, Willem, Stef en Lori.

Maar allereerst op
THEO!

NU DE LENTE WELIG TIERT
KAN OOK HET ONKRUID BLOEIEN!