De kool zonder geit.

Dat we de kool en de geit moeten sparen misschien een tikkeltje overdreven, maar dat de kool nu van het land moet een vaststaand gegeven. De zomer leent zich dit keer uitstekend om bergen winterkost naar voren te gaan brengen, het feit dat de kool door te fermenteren alsnog zuurkool wordt maakt het zo bijzonder. En Kramer vaart daar wel bij. Tenslotte leent het voormalige Broek op Langedijk zich uitstekend voor deze teelt. Waardoor tuinders in het verleden in de gelegenheid waren om hun eigen broek op te houden, de Broekerveiling daar nog een zichtbaar relikwie aan over heeft gehouden en de stille rondvaartbootjes er alles aan doen om de Amerikaanse kreeften het hazenpad op te sturen. Waar helaas weinig hazen te vinden zijn.

En onderwijl dienen wij ons te gaan wapenen tegen exploderende gasprijzen, hangt China aan het voorspeen en hebben anderen het nakijken. LNG schijnt zich in vloeibare vorm op China te richten en de Arabische Staten is er alles aan gelegen om hun inkomstenbronnen te gaan verhogen, door minder olie te gaan produceren. Koeweit, kiele, kiele, kiele was ooit een succesnummer en ook de autoloze zondag mocht zich verheugen op verregaand kindervermaak. Op rolschaatsen op de autobaan, geen enkele auto die zijn opwachting maakte en een Uil die in de Olmen te vinden was. Toen bomen nog tot in de hemel groeiden, huizen uit voormalige weilanden uit de grond werden gestampt en de hypotheekrente tot een vergelijkbare hoogte de banken van klanten voorzagen. 13 % was het bedrag dat wij aan rente mochten betalen en er was op enig moment bij mij sprake dat wij failliet zouden gaan. De uitgaven waren meer dan de inkomsten toelieten.

En nu maken diezelfde banken weer winsten waar je bijkans beroerd van wordt. Het rupsje nooitgenoeg knijpt verheugd in de handen, voor zover een rupsje handen heeft. Economen doen er alles aan om mogelijk het tij te gaan keren, waar wij in een wereld leven waar de grenzen grenzeloos overtreden worden. Dat er deals worden afgesloten, waarbij de demissionaire premier een rol in heeft gespeeld en er desondanks weer vele doden te betreuren zijn. Papier is geduldig, maar de mensheid vertoont alle sporen van ongeduld.

En zo jakkeren we maar wat voort!