113
Het is een klassieker: Schuld en Boete. Tegenwoordig is er sprake van Schuld en Schaamte. Hoezo? Het komt geregeld voor dat mensen door de schuldenberg geen andere uitweg meer zien dan een einde aan hun leven te maken. Ieder jaar maken zo’n 1800 mensen in Nederland een einde aan hun leven. Dat is omgerekend vijf per dag. Groningen is de treurige koploper in deze becijfering. Hier maakten 79 mensen een einde aan hun leven en dat is meer dan in andere delen van het land. Geldgebrek is een belangrijke factor. Mensen met geldzorgen hebben twee keer zo vaak suicidale gedachten als mensen zonder die zorgen. Maar bijzonder hoogleraar Nadja Jungmann, lector Schulden en Incasso aan de Hogeschool Utrecht maakt zich zorgen. Door de inflatie en verhoogde energieprijzen hebben het leven er bepaald niet goedkoper op gemaakt. Voor de inflatie waren 600.000 huishoudens met een geregistreerde schuldenlast.
Dat zal alleen maar gaan toenemen, zo stelde het CBS. Steeds meer mensen melden zich bij de Voedselbank. Steeds meer mensen maken zich zorgen over hun bestedingspatroon. Ik las deze berichtgeving in Zomertijd, de wekelijkse bijlagen van de krant. En wanneer je aan zomertijd denkt, sta je minder stil bij allen die in een stille armoede proberen om het hoofd boven water te houden. Je kunt nu eenmaal niet in het hoofd van de ander kijken.
Geen idee wanneer een uitzichtloze situatie een zelfgekozen einde bespoedigt. En velen houden daaromtrent hun mond. Schamen zich ervoor dat dit hen overkomen is dan wel overkomt. Nemen alle lasten op hun schouders en bespreken dit niet met hun partner. Die niet altijd de veranderingen die zich voordoen zien. Of met een kluitje het riet in worden gestuurd. Want mensen blijken ook goed in staat om hun emoties te verbergen. Doen alsof en denken ook als zodanig. Er komt weer een boek op de markt. De titel: ‘Zeg me Waarom- nabestaanden over de impact van zelfdoding.’ En praten over gedachten over zelfdoding kan anoniem via de chat op de website 113.
Voor hen die dit nodig denken te hebben.