jannen

Aan de loop. Een straffe wind waar ik tegen aanloop. Niet getreurd. Tenslotte is het droog. Hoewel het weer zomaar weer kan omslaan. Maar dat heb je met het weer. Door weer en de wind in de rug laat ik de zon achter mij schijnen. Zoals ik wel vaker de zon laat schijnen. Gisteren nog. En voor morgen desnoods op bestelling. Wanneer wij ergens gaan vertoeven. Nog niet geheel duidelijk is waar dit zal zijn. Want juist de pret kan mij deren. Voorpret als het ware.
Tussen de wolken is het blauw blauw. Straalt de zon steeds meer en meer. Schijnt steeds hoger aan de hemel en de kracht laat naar zich raden. Koud blijft de bries, de kraag blijft opgeheven. En de stappen doen mij stappen, de paden zijn te raden. Aan te raden dan wel af te raden en iedere keer is daar toch weer dat onverwachte.


iGer.nl
Een gedachte die ergens in mijn achterhoofd zingt. Een zichtbaar zijden geruis. Daar ergens in mijn bol. Hoorbaar als je luistert. Als een ver verwijderd klankbord. Dan gaat de pieptoon af. Bij binnenkomst nota bene. Kijk niet achterom. Ben binnen bij de HEMA. En doe net alsof mijn neus bloed. Maak mij op voor het volgende moment: wanneer ik de zaak zal verlaten. Kom Jan van der Have tegen. Ooit, van niet zo heel lang geleden op Duin & Bosch. Ook al met pensioen. En nog steeds beeldend in de weer (www.janvanderhaven.nl). Want Jan had wel degelijk een hobby. Neen, Jan is al vanaf zijn 18e kunstenaar! Lees zijn CV er maar eens op na! Want ik was dit keer niet alleen wat slordig, maar ook onvolledig! Daarnaast zijn werk bij maatschappelijk werk. En alles wat de teneur van de laatste tijd aangeeft, passeert even de revue. Met OBU en nog steeds aan het werk. Organiseren, galerie, beelden in brons. Suggestieve beelden. Concrete beelden. Beelden van zijn hand, geschapen door zijn geest. Of zou het misschien ook andersom kunnen zijn”


iGer.nl
Las wat in de krant. Over vroeger. Over nu. Over dat drama. Over een engel die het leven liet. In Alphen aan den Rijn. En over die andere berichten. Syb van der Ploeg een nacht in de cel. Op dak. ‘Verwarde’ vrouw is zonaanbidster. Een vrouw (19) uit Delft die zondag op het dak van haar huis van de zon wilde genieten werd onverwacht opgeschrikt door de politie. Een bezorgde buurtbewoner zag de vrouw aan voor ‘verward’ en belde de politie. Die haastte zich naar het huis maar constateerde dat de vrouw niets mankeerde en dat zij alleen in de zon wilde zitten. De politie vroeg haar het dak te verlaten en op een andere plek in de zon te gaan zitten. Met recht ‘kom van dat dak af!’ Het maakt het allemaal wat schrijnend. Depressief, su├»cidaal, wapens, defensie ontmanteld, een woedende vrouw die uren, vergeefs, op een taxi wacht.
Maar ook een Eerste Gouden Palm voor Bernardo Bertolucci. Bekend van films als ‘Last tango in Paris’, ‘Novecento’, ‘The last emperor’. Onder anderen. De jury van Cannes roemt zijn Italiaanse meesterwerken, zijn politieke en sociale betrokkenheid en zijn elegante en nauwkeurige regiewerk. Woody Allen en Clint Eastwood gingen hem voor.


iGer.nl
Neen, de piepers staan niet op. Wel een pan met smikselsmaksel wat doet denken aan de goulash van voorheen. En ik luister. Naar de wasemkap. De computer. De telefoon die rinkelt. Marlies mobiel. Een hartstikke leuke eerste dag in Amsterdam. Op ooit mijn werkplek. Maar nu op de hoogte van de Amstelacademie. Waar Barth werkzaam is. En waar Jan diverse etages lager zijn kunsten vertoont. Roept even een vleug herinnering op. Aan toen. Ooit. En het moment wat mij niet langer heugt. Het vooronderstelde afscheid. Werp nog maar eens een blik op die trein. Die staat te pronken in de kast. Ach…