zzk

IRRItaal, geschreven door Ben van Baal, pardon Ben van Balen. Sirene die zich alle rechten laat voorbehouden. Waarbij wordt verondersteld dat door Algemeen Nederlands Taalgebruik nekharen overeind gaan staan. Waarbij de waarachtigheid van het woord door het geschrift in duigen gaat vallen. De ton in stukken wordt gehakt en de allesbrander zich opmaakt om als een veelvraat de restanten te verslinden. Iemand die zich niet een, twee, drie als een purist wenst op te stellen, maar zich niet weet in te houden wanneer het een verkrachting van de Nederlandse Taal betreft. De verloedering dan wel de teloorgang van een ten dode opgeschreven taal. En wat dit boek nou zo vrolijk stemt zijn, wat mij betreft, de volgende voorbeelden. Waarmee ik, als het ware, een bloemlezing vanuit dit boekwerk naar voren hoop te brengen. Voor wat betreft de ‘lehringhe ende vermaeck’…
Met in gedachtenis Ruud dat zou zomaar kunnen, fijn dat k u tref, toedeledokie. dicht bij jezelf blijven, dicht in mij, doe je ding, een soort van, zeg maar, hoe of dat, ik heb zoiets van, mensenmens, taskforce, tussen de oren, verkeerd in goede staat, moeder de vrouw, moeders, Nederland is er klaar voor, ten allen tijden, te allen tijde, naar de mensen toe, genieten en beleven, emogebeuren, een hete aardappel, beleving, doei, eclectisch, een rommelzooitje, dat wil je niet weten, tussen ons gezegd en gezwegen, event, gevoegelijk, natuurlijk, niet te filmen, outlet, woonmall, zeg maar voor de tweede keer, eigenlijk best wel een beetje, bijna, had u nog een bonuskaartje, waterkoud, voor de verderest, gepiepeld, Oranjetemperatuur etcetera en zo verder.
Neem nu die kreet die zomaar zou kunnen. Dit is uitgegroeid tot een regelrechte taalepidemie. Van dat zou zomaar kunnen krijgt van Balen spontaan jeuk op allerlei niet nader te noemen plekken, dus het zou niet zomaar kunnen dat ik dat zou zomaar kunnen waardeer met een 10 op de irrischaal, omdat ik dat bij dezen doe.
Waarop Mark Workel als volgt regeert:
Degene die ik deze uitdrukking als eerste heb horen gebruiken is Marco van Basten. Op een vraag als ‘Speelt Sneijder morgen hangend in de zone”‘ antwoordt de bondscoach met een spottende glimlach ‘Dat zou zomaar kunnen’. Het is een epidemie waar geen medicijn tegen is, ik ben ook besmet en het is sterker dan mezelf, hoe kan ik ervan afkomen”
Wat mij betreft als volgt: zzk! Een variant op het alom bekende zzp, waardoor de verwarring in de kiem wordt gesmoord tot het moment waarop de vraag wordt gesteld: ‘zzk…”!’ Ja, kortweg afgekort wat zomaar zou kunnen…