'zucht u maar eens'


IMG_4638
HET zal niet zo zijn! Nu weet ik wel dat alles veelal anders verloopt dan de bedoeling is, maar wanneer er sprake is van geen enkele bedoeling, loopt HET eenvoudig zoals het loopt. Nu ben ik al eerder in de valkuil van HET gevallen, HETgeen toen leidde tot een reactie van iemand van een vergelijkbare leeftijd, omdat de zin van opstaan toen het motief van dat lied was. Gespeeld door de Amsterdamse groep HET. Nu is dat motief ver te zoeken, want dat ik ben opgestaan is een feit en dat ik mij aan de schone kunsten der letteren schuldig heb gemaakt een gegeven. ‘zucht u maar eens’ staat op het kunstwerk van de maand oktober. Een lege stoel, een kussen, een poef, een boek op de leuning en geen Jan te bekennen. Die de leuning had kunnen pakken, ware het niet dat hij op dit moment niet aanwezig is. Op de bijzettafel een dampende kop koffie waarschijnlijk (gezien het feite dat mijn voorkeur hiernaar uitgaat) en iets onbestendigs. Het heeft veel weg dat dit onderdeel door de eigenaar vergeten is, in alle haast om… om wat te doen eigenlijk”! Heeft ook hij zich schuldig gemaakt aan het feit dat hij afwezig is door aan te geven dat de betrokkene weg is”! De ik figuur in dit onbestendige verhaal. Neen, dan kan ik me beter met een terugblik uit de voeten maken. Het behoeft geen betoog dat een bepaalde mate van willekeur dit keer de beelden bepaalt. En die willekeur vindt dan nog steeds de wortels in Duitsland. Duitsland, dat ook door de tijd niet alleen is achterhaald, maar ook nog eens zoete herinneringen naar boven brengt. Een beetje in de strekking van ‘es war einmal…’


IMG_4643


IMG_4644 (1)


IMG_4645 (1)
Dus laat ik niet te lang gaan wauwelen, want dat doet veelal afbreuk aan het feit dat de beelden mogelijk voor zich gaan spreken, dat het ieders meug is om zelf te bepalen wat van de gegeven beelden te vinden, laat staan dat ik anderen daarmee weet te plezieren. Neen, na gisteren en de herinnering aan zowel Roger Van De Velde als Ferre Grignard valt het heimwee onder mijn oksels vandaag reuze mee!


IMG_4659