Zo sterk is de eenzame…

Net als in de film La Pazza Giola. Gelijk het heel lang geleden is dat ik een bezoek bracht aan een bioscoop. Maar vanavond staat het Filmhuis Alkmaar op het programma. Een aanrader van Michael Feijn, een van Bruggen die mij deze film afgelopen zondag van harte aanbeveelde. Of aanbeval desnoods, wat is en blijft in een naam besloten” Eigenlijk vind ik aanbeveelde meer in overeenstemming met de kronkels die in mijn hoofd geregeld te vinden zijn. Even buiten de geijkte paden treden is een optie die ik van harte aanbeveel. Of aanbeval voor de liefhebber. Tenslotte is Lucebert in deze een bekende voorganger, zeker wanneer de eerste Bergensche Boekhandel zich weer heeft gebogen over gezegden die spreekwoordelijk voor deze man zijn geweest. Op die manier kan hij blijven bogen op de onsterfelijkheid ei hij in woord en beeld wist te verbeelden. Zwaanswijk was zijn oorspronkelijke naam, maar Lucebert is een begrip. En zo zal hij de annalen blijven bevolken. En wat er voor de rest te vermelden valt, hooguit dat ik wederom een aantal boeken tot mij heb kunnen nemen. Waarbij de titels even duister dan wel even onbekend zullen blijven. Wat te denken van Beautiful Disasters van David Drebin”! Of collecting fine art, waarbij het boek in stijl beschadigd is. Of dat derde werkje dat zich hopelijk nog in de automobiel bevindt. Want ik kan mij moeilijk voorstellen dat dit werk op de vleugelen van een vogel zich elders is gaan begeven. Ik bedoel maar, wie nog steeds niet weet waar Wammes Waggel woont, dient zich elders te gaan vervoegen… zoals dat boek getiteld is: de stille ronde. Met verstilde plaatjes, lege tribunes en een eenzame fietser. Uit de ramsj, dus je mag er niet teveel van verwachten. En toch schept ook dit boek een beeld. En met dat beeld ging ik weer eens aan de loop!


IMG_4852