'Wat kan een mens gelukkig maken"'

Bergen. En forse oostenwind. Gewoon guur. Maar ook dat behoort bij de tijd van het jaar. Iets waarin het voorjaar schuchtere pogingen onderneemt om tegen de stroom op te roeien. Krokussen steeds duidelijker de koppen verheffen. Sneeuwklokjes die doen vermoeden dat de sneeuw uit de lucht is. Twijgjes die wat zachtgroen kleuren. En mensen. Met handschoenen aan. Met sjaals om. Met mutsen op. En ik mij in die zwijgende meute beweeg. Mee beweeg als het ware. Op geleide van de tred. Want mensen hebben weer eens haast. Op de vlucht voor de kou en op zoek naar de warmte. Achter glas lijkt het behaaglijk toeven. Niet veel later eten wij Vlaamse frieten op ‘t plein. Een tent die in het verleden Hoebe heette. Althans is dit een naam die in mijn geest naar voren komt. En waar ik voor het gemak, indien ik mij vergis, mijn geheugen de schuld zou kunnen geven. Of mogelijk mijn fantasie die regelmatig aan de loop gaat.


iGer.nl
Zoals op zaterdag. Een ontmoeting bij van der Meulen’s boekhandel. Waarvan de eigenaar de naam de Boer draagt. Een naam met een klank in de vorm van een begrip. Of een begrip als ooit Zwaan. Of Terburg. Een fusie, voor de ECI zich meester maakte van het huidige pand. Waar Cosmox ook nog een tijd aan de weg heeft getimmerd. En waar, op een niet al te lange termijn, leegstand dreigt. Zoals ook elders in de stad de leegstand toeneemt. Leegstand die verder reikt dan de crisis doet vermoeden. Er een gigantische strijd plaatsvindt vanuit niet zichtbare woningen. Er mogelijk fysiek wordt georiĆ«nteerd en thuis de bestelling met een simpele druk op een knop voor dat andere, niet zichtbare traject zorgdraagt. Noem het internet en noem het verder thuiswinkelen. Het ouderwetse ‘tellsell’ wat die enorme vlucht mede tot ontwikkeling heeft gebracht. Het is dan ook verdomde makkelijk. Maar gelijktijdig boet er een heel stuk ‘beleving’ in.


iGer.nl
De vraag is eenvoudig: ‘wat kan een mens gelukkig maken”‘ ‘Wat kan u gelukkig maken”‘ Een gratis krant” Een gratis drankje wat coca cola ‘in de markt’ zet” Een reisje langs de Rijn” Een reisje op de Rijn” ‘Berliner luft”‘ Een rondje paradijs” En dan zonder ‘dashboard light”‘ Een muziekje” Loungen” Een voetmassage” Een hersenmassage” Of stomweg een dagje stadten” Shoppen voorheen winkelen. En betalen met je pas. Pinnen. Nog verder op de weg van het plastic verdwalen. En, uiteindelijk, de rekening betalen.
‘Leven van 45 euro per week. Het openen van twee bankrekeningen. Een beheerrekening waarop de inkomsten binnenkomen en waar vandaan de schuldeisers worden betaald. Ook de vaste lasten. Er wordt leefgeld voor de betrokkene overgemaakt naar de tweede bankrekening. Voor een alleenstaande is dat 45 euro per week en voor een stel 70 euro. Voor een stel met kinderen 90 euro. Dat geld is bestemd voor boodschappen en kleding. Vooral voor jonge mensen is het ontzettend moeilijk om hiervan rond te komen, maar het kan wel.’ Zegt Robert van Maas, bewindvoerder.
Honderdduizenden Nederlanders hebben problematische schulden. Ze zijn aangewezen op de schuldhulpverlening en in veel gevallen hebben ze een bewindvoerder nodig die hen moet helpen om hun leven weer op orde te krijgen. Bedragen liegen er niet om. Variabelen in het geheel niet. Een schuld van 4000 lijkt nog wel te overzien, een schuld van 200.000 euro onoverbrugbaar. Om daar een mouw aan te kunnen passen zullen er heel wat breisters aan het werk moeten gaan. Maar in de regel bedraagt de schuld tussen de 34.000 en 36.000 euro.


iGer.nl
Er dient afgelost te worden. In de regel kan iemand binnen drie tot vijf jaar daadwerkelijk met een schone lei beginnen. DRIE TOT VIJF JAAR! Waarbij iedere dag 24 uur kent. En die dag weer 1440 minuten. Er dan nog een extra dag aan het totaal der dagen kan worden toegevoegd. Zoals volgend jaar. Een schrikkeljaar. Mensen zo, van de ene op de andere dag, op een heel andere manier in het leven kunnen komen staan. Buiten hun schuld om. Of niet goed doordachte afspraken hebben gemaakt. Nog niet op de hoogte waren van de opmerking: ‘pas op, geld lenen kost geld.’ Nog steeds blij worden gemaakt met die uitgestelde betaling. Nu kopen en de andere helft in 2013 te voldoen. De kreet ‘tering’ in een heel ander verband zetten dan de nering doet vermoeden. En wat de Vlaamse gevolgen kunnen zijn blijkt uit het volgende:

‘Stelt de tering naar de nering of uw nering krijgt de tering.’

Het is, op zich, ook niet zo moeilijk om schulden te maken. Er zijn voldoende mogelijkheden om steeds meer maand over te houden. Steeds meer balken om overheen te smijten. Alleen worden de banken steeds benauwder. Om hun Chief Executive Officers (voorheen Managing Directors dan wel President Commissaris) binnenboord te houden, zullen de bonussen tot verder dan de hemel dienen te reiken. Zij zijn het juist die de aandeelhouders ter wille dienen te zijn en kunnen zich geen dalende grafieken veroorloven. Ooit werd ik overgenomen. Door een bedrijf wat onderwijs pleegde. Dat bedrijf kon zich toen permitteren om de overname te voorzien van een gulden randje. De naam ASA. Amersfoort, ‘t (ge)Stigt en Amsterdam. Een organisatie op christelijke schoen geschoeid. Op het rubber van de oude Douwes Dekker. Of het leer waarin de bijbel gehuisvest was: hardleer. Hadden aan onroerende goederen voor zo’n veertig miljoen aan gebouwen. Hetgeen een hoorn bleek te zijn. Een vooronderstelde hoorn. Maar ook de overvloed kende een einde. Het moment waarop de banken stoppen met het verlenen van kredieten. Omdat alle panden waren onderpand. Het sprookje van het rentmeesterschap onderuit werd gehaald. Ook daar bewindvoerders werden aangesteld. En de heer Lensen, een paar jaar na zijn sabbatical, als adviseur op die andere lijst terug te vinden was.


iGer.nl
Bedacht ik terwijl wij Vlaamse frieten aten. Met mayonaise en pindasaus. Twee bakjes vol, voor de prijs van 5 euro 20. Op zondag nota bene. In Bergen. En wij, volgens de regels van de schuldsanering, nog 65 euro te besteden hebben. Ik ook nog twee overhemden kocht. Voor 40 euro. Nog 25 euro te besteden hebben…
Let op! Zelfs thuisblijven en de hele week onder de wol bivakkeren kan geld kosten. Want steeds naar de kraan lopen om dat gevoel in de maag onder controle te houden…