Voorbeschouwing


IMG_1530
Ik neem me dit keer voor om een goed voornemen voor te nemen. Simpelweg omdat je soms beter de koe achteraf in de kont kunt kijken. Want wat ik vorige week op voorhand deed, blijkt achteraf van een volstrekt onverwachte inhoud te kunnen worden voorzien. Was het toen dat ik met blijdschap kennis gaf over het een, dan wel het ander, als bijvoorbeeld de expositie in de Centrale Bibliotheek in Alkmaar met de fototentoonstelling van Artiance in het thema KRACHT, blijkt achteraf niet iedereen te hebben ingezonden. Martin ontbrak het aan tijd en omstandigheid, zoals ik vandaag mocht vernemen. Dick had mij gemist en dat is ook prettig om te horen. Daarnaast heb ik tot nu, nagelaten om de Docenten Jan, Erik en Ton te bedanken voor de inspanningen die zij hebben geleverd. Bij deze mijn bijzonder hartelijke dank! En dan kan het vermoeden ontstaan dat ik over ga tot mijn orde van deze dag. Welnu, laat ik in de eerste plaats melden dat Andrea Tonti een (Engelse) reactie heeft gestuurd op het bericht dat ik hem zond. Een Italiaanse reactie die ik, voor een week geleden, absoluut niet voor mogelijk zou hebben gehouden. De grap is echter dat hotmail er dacht goed aan te doen om zijn bericht in het Engels direct naar het Nederlands te vertalen, waardoor de kromheid van de verschillende talen mij geregeld een glimlach rond de lippen liet krullen. Andrea waar ik nog wat woorden aan zal gaan wijden.


IMG_1522


IMG_1527 (1)
Praten gaat mij geregeld wel makkelijk af. Met schrijven op zich heb ik ook weinig problemen, maar om de wereldproblematiek van een helder commentaar te kunnen voorzien, daar heb ik wel wat moeite mee. Niet in Rome. Daar werden Presidentsverkiezingen gehouden en het moest wel zo zijn dat ik daar een enkel moment van heb kunnen vastleggen. Maar nu betrap ik me erop dat ik op de feiten vooruit loop. Neen, een van de meest opvallende verschijnselen in Roma was het grote aantal Smartjes wat zich daar op ‘s Heren wegen voortbeweegt.


IMG_1539


IMG_1533


IMG_1540
Nog makkelijker (en meer Amerikaans!) kan Rome met het openbaar vervoer dan wel met de voetenwagen worden doorkruist. Dat zou er als volgt uit kunnen gaan zien.
Dag een.
Ochtend: ga naar Campo de’ Fiori (bloemenmarkt) om te nippen van een koffie. Verken het Centro Storico en bekijk het moderne design van Spazio Sette, het barokke Piazza Navona en het Pantheon. Lunch: eet een hapje bij Caffe Sant Eustachio.
Middag: wandel naar de twee Musei Capitolini, de een vol met sculpturen en de ander met schilderijen uit de renaissance en barok. Slenter door het Forum Romanum en verken het Colosseum.
Avond: neem de metro naar de halte van het Colosseum en dineer bij Agata e Romeo voor een Romeinse maaltijd.
Dag twee.
Ochtend: neem een ontbijtje bij Caffe Greco. Ga vervolgens naar Piazza di Spagna en beklim de Scalinata di Trinita dei Monti die naar het Parco Villa Borghese voeren. Bezoek de Galleria Borghese.
Lunch: koop een snack bij een kraampje en picknick lekker in het park.
Middag: neem de metro naar Ottaviano voor de Sint Pieter, de Musei Vaticani en Castel Sant Angelo.
Diner: wandel over de Sant Angelo naar Via del Governo Veccio en neem een pizza bij Da Baffetto. Ga daarna naar de Alexanderplatz (dit keer zonder Willem!) voor een avondje uit.


IMG_1532


IMG_1543
Het spreekt bijkans voor zich dat wij een ietwat andere indeling hadden gemaakt. Wij vertoefden dan ook vijf dagen in Rome, de heen en terugreis meegerekend. En dat wij toch nog wat bijzondere momenten hebben mogen beleven… dat bewaar ik dus voor de aanstaande week. Voor nu grazie.
En als het goed is volgt dan simpelweg het woord prego! Tot domani!