Verrast…


img_5459


img_5460
Dat Toverrijst kan toveren, hoeft niemand te verbazen. Als je het maar lang genoeg in de koelkast laat staan, komt een bepaalde mate van flora en fauna tot leven. Schimmelig en schimmerig is de couleur lokaal in het glazen bakje. Het heeft ook wel iets mysterieus, geheimzinnig als waren het de paddenstoelen van Professor Zonnebloem. Maar dat is een totaal ander verhaal. Neen het verhaal van vandaag kent een totaal andere aanleiding. Een bericht in de Courant waarin melding gemaakt wordt van het Kookboek van Salvador Dali.
Londen * Met het penseel kwam Salvador Dali al eens tot de doeken Kreefttelefoon en Zelfportret met gegrilde bacon. Maar de koning van het surrealisme kon ook met potten en pannen goed uit de weg. In november is onverwacht ‘het gulle en erotische’ kookboek Les Diners de Gala verkrijgbaar. Het receptenboek van Dali (1904-1989) was eigenlijk vergeten, want het verscheen 43 jaar geleden al eens in een oplage van vierhonderd stuks. Verzamelaars tellen daar nu aanzienlijke sommen voor neer. Het boek kent 136 recepten van Dali en zijn vrouw Gala. Hoewel het boek pas vanaf 20 november verkrijgbaar is, spreekt uitgever Amazon nu al van een bestseller.


img_5461


img_5462
Dan neem ik een duik in mijn verleden. Ooit kreeg ik een boek van mijn oudste zus. Een koopje dat zij bemachtigde in de tijd dat de gulden nog een gulden was en dat bij de Bijenkorf in Amsterdam op mij lag te wachten. Althans, in een periode dat wij nog niet gebrouilleerd waren. En ook dat duurt al zeer geruime tijd. Ook toen was er als sprake van boeken die, zoals het tegenwoordig heet, in de ramsj gaan. En van die toenmalige aanbieding heeft zij gebruik gemaakt. Van een bedrag tot ver over de honderd gulden hoefde zij slechts 37,50 achter te laten. Cash. Want ook de pinautomaat moest nog aan een opmars gaan beginnen. En dan rijpt er een plan in mijn hoofd, gelijk de Toverrijst die een totaal andere wending kreeg. Soms in het een kwestie van wachten, soms gaan dingen aan mij voorbij, om op een ander moment genadevol toe te slaan. En dat ik in deze zeer verras ben, ook daar hoeft niet aan getwijfeld te worden. Alleen jammer dat Dali niet zijn handtekening in mijn exemplaar heeft gezet: dan zou een bedrag van zo’n kleine 29.000 mogelijk tussen mijn vingers door hebben kunnen vloeien…


img_5463


img_5464


img_5465


img_5466