Van vandaag naar… morgen"!

Het kan je zomaar gebeuren. Iets, waar je part noch deel aan hebt. Of hebt gehad. Iets dat je overkomt, iets waar schijnbar geen keuze aan te pas is gekomen. En dat, ja dat kan jou gaan nekken. Het heeft wat weg van wat Kafka in zijn dan wel het proces liet plaatsvinden. Van geen kwaad bewust is daar het moment wanneer anderen op het leven van de ander ingrijpen. Op het leven van de ander ingrijpen, het zal wel niet een geheel juist taalgebruik zijn, vandaag doe ik het ermee. Neem nu die happening van de afgelopen dagen: Kaeskoppenstad. En kom dan mensen tegen die terug in de tijd zijn gegaan, met schone lompen op blote voeten het stro tussen hun tenen laten kietelen, aan Bacchus offeren en het indringende leid van naar Korea gaan van een andere tekst voorzien. Waarbij Jenevertje hogelijk gepredikt wordt… Een last die voor een tweetal dagen wordt gedragen, een rol die vandaag weer is ingeleverd en het leven van alledag dat er zorg voor draagt dat inkomen wordt gegenereerd, dat er geslikt wordt wanneer de teamleider dan wel de manager zijn dag niet blijkt te hebben en probeert zijn gram over de ruggen van de ander alsnog te krijgen. Of zijn of haar overtuigende gelijk!
Dan kun je gaan ZORGDRAGEN. Bij wijze van spreken dan. Want om zorg te kunnen gaan dragen kan de volgende tekst een bijdrage zijn om je daar een beeld van te gaan vormen. Let wel, het zijn slechts woorden. En waar die woorden toe kunnen leiden…”!
Gebukt en kromgebogen / last, een lang ellendig / leven diep gegroefd in / rimpels van bestaan / twinkelen de ogen; // een enkel vuilzwart / uitgeslagen stomp, de tand / des tijds laat / zijn lippen krullen; / niets en niemand / meer tot last draagt hij / zich zelve weg.
Een beetje tragisch, een beetje alsof het leven hem een loer heeft gedraaid en toch ‘twinkelen de ogen’. Het heeft veel weg van een tegenstelling, het beeld dat eerder geschetst werd. En met dat beeld val ik terug op de melaatsen van gisteren, de pestlijder van vandaag en de ‘beperkte’ van morgen. Want wat vandaag als gewoon kan worden ervaren, kan morgen weer totaal anders zijn…


IMG_7966