Van godt (ver)los(t)


IMG_4200

Als zelfs een tuinkabouter zich achter een masker schuil houdt, waarachter ga ik dan schuil” Achter mijn dagelijkse postzegel” Achter mijn, niet altijd oprechte, grijns” Achter mijn niet altijd even duidelijke bewoordingen” Achter mijn minder oprechte gevoelens” Achter mijn boosheid, mijn verdriet, mijn opwinding, mijn gelatenheid, mijn teleurstelling” Achter mijn gedachten aan of loop ik dan de kans voor mijn gedachten uit te lopen” Of ben ik, voor het overgrote deel van de dag gedachteloos” Zelfs dat zou kunnen, ware het niet dat ik gelukkig niet iedere dag met mijn eigen gezicht wordt geconfronteerd. Dat ik geregeld spiegels weet te mijden, etalageruiten aan mij voorbij laat gaan, laat staan een plas met de keerzijde van mijn gezicht confronteer. Om maar iets te noemen. Dat neemt niet weg dat die tuinkabouter blijft intrigeren: als je bedenkt dat deze zich manifesteert in Haarlem in het Dolhuys en dat de noemer van de huidige tentoonstelling VAN GOD LOS” is, valt daar wel degelijk een verklaring aan te koppelen. Bij deze dus!
 


IMG_4272

Terwijl de traditionele kerken in Nederland leeglopen, groeit de belangstelling voor nieuwe vormen van spiritualiteit. Aan de hand van kunstwerken, foto’s, films en documentaires laat museum  Het Dolhuys zien wat Nederlanders doen als ze niet zo lekker in hun vel zitten.
De tentoonstelling ‘Van God Los” Je geest in balans’ confronteert de bezoeker met nieuwe, eigentijdse dilemma’s: Zit mijn geluk in een pil” En wie voert de regie over mijn leven”God, mijn brein of ikzelf”
Ter gelegenheid van deze tentoonstelling worden diverse Bekende Nederlanders geinterviewd, onder wie Lucia Rijker. De voormalige kickbokser is overtuigd boeddhist: “Spiritualiteit is belangrijk om jezelf te ontwikkelen en het leven te begrijpen.”
 


IMG_4277

In de video ‘Manimal’ zien we hoe managers de verbinding met zichzelf en hun omgeving herstellen door het strelen van kippen, hamsters en geiten.
De Canadese beeldend kunstenaar Dana Wyse creeert een apotheek met medicijnen voor elk ‘probleem’: een pilletje om je moeder te begrijpen of een prikje zodat ook jij een bestsellerauteur kan worden. Op humoristische wijze stelt zij het verlangen naar onmiddellijke perfectie aan de kaak.
 


IMG_4278


IMG_4279

Een aanrader dus. Daarnaast deed het mij deugd dat nog een vijftal boekwerken van Afscheid aldaar te bekomen zijn…