Trassi.


IMG_7099


IMG_7100
Sambal oelek. Trassi. Sambal oelek trassi en het huis begint te stinken. Ouderwetse garnalenpasta als smaakverbeteraar en dan wel smaakversterker. Gisteren in Bali gegeten. Let wel in Bali en niet op Bali om verwarring op voorhand uit te sluiten. Vanwege het ‘je weet wel’ gebeuren. En waar alle andere disgenoten zich hebben gestort op een uitgebreide rijsttafel ging ik dit keer voor een Nasi Goreng. En dat werd enigszins een deceptie. Waar alle schalen van de rijsttafel schoon opgingen, kon ik het vlees niet wegkrijgen en vroeg mij af of dit aan mij lag. Maar gelukkig werd mijn opmerking beaamd, hetgeen mij toch weer enigszins gerust stelde. Ik kon het vandaag ten goede keren: door mijn eigen nasi goreng in en door elkaar te husselen. Toen kwam ook die trassi om de hoek kijken en jawel hoor, het hele huis is doordrenkt. Van die smaakmakende penetrante geur. Hetgeen dan weer voor de nodige opmerkingen zorg heeft weten te dragen. Ach, je moet in de regel roeien met de spaanders die je hebt, en waar gehakt op woensdag in het verleden op het menu stond en de ballen werden uitgebreid door een ei en een grote hoeveelheid paneermeel, alleen beschuit ervoor kon zorgen dat de mensen toen het bed uitkwamen en Bolletje nog niet zover was om een hoekje uit zijn beschuiten te halen (dat gesodemieter in een pak dat dan weer in een blik terug te vinden was) ja, die tijd is verleden behalve wanneer je terugblikt op datzelfde verleden. De jaren vijftig en zestig in mijn geval. Toen langharig beter was dan kortzichtig. Toen voor iedere gast op een verjaarspartij specifieke sigaretten werden gehaald, een aantal flesjes bier op tafel kwamen en van kratten vol geen sprake was. Toen de citroenbrandewijn vooraf werd gegaan door boerenjongens, de advocaat met zelfgeklopte slagroom van een lepeltje werd voorzien en er niet bewust werd geleefd, alhoewel…


IMG_7102


IMG_7103