Tot hiertoe heeft…


iGer.nl
Nog even ter overdenking. Het geheel kwam tot stand in negentieneenennegentig. 1991. Nu, in 2010 en wel op de dag die achter ons ligt, zijn weer twee Nederlandse militairen gesneuveld. Ver van huis op een missie die door bestuurders in het kader van een groter zijn, werden ge”nitieerd. Waar onze democratie zich voor uitsprak, ondanks de minderheid. De minderheid die zijn bedenkingen wel mocht uiten, maar niet direct een grotere stem in dit kapittel heeft. Mogelijk ook niet heeft gehad. Of minder duidelijk de vuist heeft weten te maken. Een bermbom. Twee mariniers gedood en een derde gewond. In de strijd om” mogelijk interne aangelegenheden die, na Rusland en Amerika, derde landen met de rampspoed opzadelt. Om vrede te brengen, een land op te helpen bouwen en voorbijgaat aan de stammenstrijd die mogelijk deel uitmaakt van juist die andere cultuur. Waarin de een het licht in de ogen van de ander op voorhand misgunt. Wat zich voordoet op het scherp van de snede.


iGer.nl
Het is ook niet aan mij om daar op een dag als vandaag, zondag nota bene, woorden aan te wijden. Toch maak ik wel deze keuze. Want van de wereldpolitiek snap ik eigenlijk geen ene malle moer. En als mij dan om een mening wordt gevraagd, blijf ik voor een groot deel een antwoord schuldig. Dan zou ik liever piano kunnen spelen. En mijn handen en vingers over het zwart/wit van de toetsen willen zien gaan. Maar dat is iets wat ik niet heb geleerd. Zoals ik wel meer dingen niet heb geleerd. Daar ook niet te lang bij stil wil gaan staan. Eigenlijk deze dag maar ga beschouwen als een rustdag. Met wat woorden gewijd aan de wereld politiek. Geen gewijde woorden. Want daar zijn anderen voor”


iGer.nl
WERELDPOLITIEK
De ruimte van de eeuwige
bossen zingen in het licht
van een laatste ster die
het roetzwarte firmament
nog even doorlaat, olie
op de golven drijft in steeds
zwarter wordende plakken op
het oppervlak waaronder alle
leven tot zwijgen is gebracht
de omgebrachte koppen van
de vogels hangen met hun
bekken omgekeerd in het
levensloze water waar zij ooit
ergens over miljoenen jaren
later opnieuw de olie zullen
vormen waar de hele
wereld op drijft en waar wij
nu
ten onder gaan in leven
voor en na de olietijd.
Hoessein moest zo nodig
oorlog maken en het rijke
Westen rook
zijn kans en wordt
vernietigd door de eigen
hand.


iGer.nl
En de foto’s”! Een concert van Soli Deo Gloria met Jan Vaine als solist. Al was het alleen maar om mijn zinnen te verzetten!