Tommen op 't spoor


iGer.nl
Dat hakt erin! Zo’n weekend. Wild en in zekere zin onstuimig. De klok naar achteren en de vooruitzichten goed. En velerlei beelden die zich hebben opgedrongen. Beelden van Delft, beelden in tuinen en het beeld van de Tommen. Eigenlijk met tomheid geslagen. Want ook zij bestaan door beelden. De een al scheppend, de ander al kijkend. De een als schrijvert ( Ruud Schmitz), de ander als pratert (Mark Rutte). Als voorbeeld dan. Want hoe kan ik anders het driekoppig monster als de helft van Scylla voorstellen. Rutte, Verhagen & Wilders.” Stel ik me voor, dus denk ik.” Want ik denk dat ook een denkert bestaan. Beelddenkerts denk ik dan zoals Tom Ruiter en Tom Janssen. Beelddenkerts”! Dat bestaat niet! Jawel want het staat hier toch! Tom Janssen bijvoorbeeld heeft ‘altijd al iets met nieuws en tekenen voor kranten gehad.’ Tom Ruiter doet het voor jj. JanJong. Fotografie. JJ dus.


iGer.nl


iGer.nl
Wat Tom R. nu precies gedaan heeft, is voor mij een raadsel, van Tom Janssen (1950, Breda) is bekend dat hij vrije grafiek aan de Rietveld Academie in Amsterdam studeerde. En dat maakt het direct wat lastig. Hoe studeer je vrije grafiek” Door constant te tekenen” Er boeken zonder beelden op na te slaan” Het ronde archief constant te frequenteren” Of doe je dit in je hoofd en probeer je dan dat beeld uit te beelden” Verdorie, heb ik gisteren nagelaten te vragen. Maar wat ik wel te weten ben gekomen, is dat ik een fan ben. Eigenlijk ga ik liever voor het woord bewonderaar. Omdat daar wat meer letters inzitten” Neen, wel met wat fantasie het woord verwonderen. Zoals ik me graag verwonder. Omtrent de talenten die mensen tot hun beschikking hebben. Zich dit, in eerste instantie, niet altijd bewust zijn en op een goede dag het licht aanschouwen. Er lol in krijgen en daardoor mogelijk brood op de plank. Het fenomeen van de leuke dingen doen en daar dan een beroep van weten te maken. Aanzien verwerven. Wereldwijd te vinden zijn.


iGer.nl


iGer.nl
Zoals in het geval van Tom Janssen. The International Herald Tribune, New York Times, dan wel Le Monde. En voor de GPD! Geassocieerde Pers Diensten. Juist daar door zijn levendige en lossen stijl met dunne en dikke lijnen is opgevallen. Volgelingen mocht veronderstellen. En daar zit ‘m nou net nou de kneep. Want Tom werkt doorgaans vanuit huis. Daar heeft hij weinig contact met de lezers. Daarom vond hij het gisteren (zondag 31102010) fijn om in Duinvermaak eens wat fans te ontmoeten.
Slechts negen afdrukken wisselden van schepper naar nieuwe eigenaar. En Tom vond het leuk. Persoonlijk zijn handtekening te zetten. “Ik vind het erg leuk om dit doen. Als tekenaar werk je thuis. Dan hoor je niet vaak wat je tekening bij de lezers teweeg brengt. Bij bijeenkomsten als deze, is het dan ook leuk om te horen wat lezers ervan vinden.”


iGer.nl
Een suggestie kan zijn om ook Tom uit te nodigen op de dag dat het HDC zijn poorten weer opent. Zoals laatst op zaterdag 29 mei. Waar niet alleen Paul Kusters (vandaag in Toos & Henk) dood
” gaan we allemaal. (T) (H) Toch zijn er uitzonderingen… terwijl beiden met de handen op de rug de top de rug doen keren… Dan wel de creatoren van Elsje. Hercules & Valkema. Komt Tom ook nog eens ergens. En kan hij zijn spookhol thuis verlaten…


iGer.nl
De zondag was dan ook wat kenmerkend. Bleek door ‘Nothing but the blues.’ Alsof er niets anders zou kunnen zijn. Maar dat was er wel. Barrelhouse in het middagprogramma en The Sojourners en Jim Byrnes in de avond. De uitsmijter. Een gitarist die de hele zaal constant een ‘poepie’ van zijn kunnen liet ruiken. In overdrachtelijke zin. Halloween. En de gang die men in de USA maakt. Gelijk de ‘keuvelparty’ in Nederland gaan ook daar kinderen de huizen langs om zich vol te laten stouwen met candybars. Marshmellows, marsen, nutsen en twixen, bounty’s en mogelijk ook nog smoeltjes. En dan weer zakken vol en de volgende dag op jacht naar de ‘dentist.’ van 20.15 tot 23.30 uur. Genoten! Voor een ‘joet’ zaten wij goed. Door de Kunst tot de nacht. Want koopjes typeert ‘Den Ollander!’ En Ollanders zijn wij. Ik houd nu eenmaal van de ‘lessies.’ Ga vanavond aan de opgebakken zuurkool. Zonder brood daaronder. Witbrood daaronder, zoals het vroeger thuis nog wel werd opgediend. Vroeger. Waar zijn al die goede tijden gebleven. Kom ik door de dagen van gisteren te memoreren, in de knel met vandaag” Met morgen” Ik twijfel niet! Zoals ik ook niet twijfelde aan de kul die ik gisteren voor vandaag heb opgerispt.


iGer.nl
Want er staat nog meer in het vooruitzicht.
Het burgerinitiatief ten aanzien het kaasmarkt gebeuren. En de brieven die aan BurgemeesterPiet zijn overhandigd. Hetgeen Ruud S. inspireerde om zijn ‘stukkie’ te schrijven. Als ‘schrijvert.’ Eigenlijk als ‘stukkiesschrijvert.’ Waar ik ook een handtekening voor heb geplaatst.
Maar nog niet eerder de voorpagina haalde. Zoals maandag met dat stuk van Tom. Geciteerd ben. “Janssen toont de Haagse politiek hier als een circusact. Ik vind het heel knap hoe hij de actualiteit op zo’n simpele manier weet te verbeelden. Ik ga deze prent zeker inlijsten.”

Dan laat ik letters vloeien

zinnen dansen op een lijn

de tekens die zij drukken

zijn een deel,

van mijn.