Toestand

Altijd weer verrassend wat een dag als vandaag oplevert. Nog verrassender wordt het wanneer ik een zoektocht onderneem naar een enveloppe die zich zeker in mijn bezit dient voor te doen. Alleen de vraag ‘waar’ laat op dit moment geen bellen rinkelen, laat staan dat ik ongeveer weet waar ik het zoeken moet. Maar dan komt er weer wat anders op mijn pad en laat ik me verleiden om daar nog enige notie van te nemen. Ronald D. Laing. Die Engelse psychiater die ooit furore maakt door Walden II als behandeleenheid in Engeland uit de grond mocht stampen. Ten behoeve van de psychiatrisch gestoorde medemens. Maar diezelfde Laing die ook zijn blik over hen liet gaan en zijn empathie als volgt onder woorden bracht.
Zij hebben geen plezier. Ik kan geen plezier hebben wanneer zij het niet hebben. Wanneer ik ze overhaal om plezier te hebben, dan kan ik plezier met ze hebben. Ze overhalen plezier te hebben, is geen pleziertje. Dat betekent hard werken. Ik zou er plezier in kunnen hebben uit te vissen waarom zij geen plezier hebben. Ik word niet verondersteld er plezier in te hebben uit te kienen waarom zij geen plezier hebben. Maar ik kan er zelfs plezier in hebben tegenover hen te doen alsof ik er geen plezier in heb uit te vissen waarom zij geen plezier hebben.
Er komt een klein meisje langs dat zegt: laten we plezier hebben. Maar plezier hebben is zonde van de tijd, want je hebt er niets aan wanneer het erom gaat uit te zoeken waarom zij geen plezier hebben.
Hoe durf je plezier te hebben terwijl Christus voor jou aan het kruis gestorven is! Had Hij zo’n plezier”


IMG_0452


IMG_0453
Toestanden uit 1970. Toestanden die zich blijven herhalen, simpelweg door het feit dat deze zich blijven(d) voordoen. Bijvoorbeeld in Egmond. Waar de troosteloze restanten van de geveerde kikker de mens attenderen op het feit dat deze toestand op termijn om een oplossing zal vragen. Maar zover is het nog niet. Momenteel is het niet meer dan een skelet aan de boulevard. De lucht van verbrand hout bezwangerd nog steeds de kuststrook. Alsof het zo dient te zijn… maar een geheel andere toestand zou kunnen worden. En voor wat betreft dat plezier: geniet je nog een beetje”!


IMG_0454


IMG_0455 (1)