toen tomaten tomaten tomaten tovrat!


iGer.nl
Jan Marijnissen is de nieuwe boerenheld. Althans, de held van de tuinders die zich hebben aangesloten bij de Nieuwe Vrije Agrarische Federatie (NVAF). Volgende week donderdag 25 februari wordt tijdens het Hollands Flowers! Festival 2010 een nieuwe tulp gedoopt die de naam Jan Marijnissen krijgt. Punt uit (rubriek in de Alkmaarsche Courant) vraagt naar het waarom bij voorzitter Clemens Fischer uit Zwaagdijk van de ‘vrije boeren.’


iGer.nl
Rode tulp voor tomatenpartij.
Waarom Jan Marijnissen”
“Omdat we in de Tweede Kamer door de SP wel zijn geholpen. Door de andere partijen niet.”
Wat is het probleem”
“Dat we gedwongen worden ons aan te sluiten bij het Productschap Tuinbouw. Als tuinders betalen we dwangmatig een heffing.”
En dat wilt u niet meer”
“Nee, zou jij dat willen dan””
Wat heeft u tegen het Productschap”
“Het is verouderd. Het zal vroeger z’n nut wel hebben gehad. Maar nu met internet kunnen we zelf onze reclame wel doen en onze kennis inkopen. Daar hebben we dat Productschap niet voor nodig.”
Wat bent u kwijt aan het Productschap”
“Dat zeg ik niet. Maar wel veel.”
En wat als u niet betaalt”
“Dan krijg je beslagleggingen en een deurwaarder. Ze zijn keihard, die leden.”
Zet Jan Marijnissen zich persoonlijk in voor uw zaak”
“Nee, het is vooral Paul Ulenbelt, ook een Kamerlid van de SP.”
Maar waarom krijgt Jan Marijnissen dan een tulp”
“Hij is het boegbeeld van de partij.”
Had u niet beter een tomaat naar Marijnissen kunnen vernoemen”
“Hoezo dat””
Nou, de tomaat is het symbool van de Socialistische Partij.
“O ja” Weet ik veel. Wij hebben voor een tulp gekozen.”
Februari 1974. In Nederland staat op nummer 1 in de Nederlandse Top 40 het nummer: ‘De uil zat in de olmen.’ Samen met Vader Abraham (Pierre Kartner) zingt Boer Hendrik Koekoek het refrein.
Daar komt nog geen Sha-La-Lie aan te pas. Wat zich wel voordoet is het volgende:
Hendrik Koekoek wordt lijsttrekker van NOU (Nederlandse Oppositie Unie) in zijn strijd tegen het Landbouwschap (Productschap) uit onvrede met het beleid van de CHU (Christelijk Historische Unie, opgegaan in het CDA).
– 1958. Oprichting Boerenpartij. Van 1959 tot 1981 voorzitter. Als lijsttrekker in 1963 kreeg hij de partij eindelijk de Tweede Kamer in, niet in geringe mate geholpen door de Boerenopstand (strijd tegen het gedwongen lidmaatschap van het Landbouwschap) van maart dat jaar in Hollandscheveld (Drenthe).
Als fractievoorzitter van de Boerenpartij een kleurrijk en markant lid. Ruzies in zijn partij werden door de pers breed uitgemeten en smalend de “Boerenoorlog” genoemd. Bekend is zijn citaat: “ik krijg nooit geen beurt!”
Eind jaren 70 had de Boerenpartij nog 3 zetels in de Kamer. Tenslotte bleef Koekoek alleen over. Veranderde op de valreep nog de naam in RVP (Rechtse Volks Partij) maar ook dit kon de partij niet redden. Bij de Tweede Kamerverkiezingen van 1981 ging ook de laatste zetel verloren.
Politieke optredens kenmerkten zich vaak door eenvoud en duidelijkheid. Tijdens de Veronica-hoorzitting, zei hij tegen een KVP-er (Katholieke Volks Partij, huidige CDA): “weet U wel dat Uwe Zijne Heiligheid de Paus, ook een illegale zender heeft””, waarmee hij doelde op het buiten de afspraken om uitzenden van Radio Vaticana.


iGer.nl
Commissie-Davids. Een vechtkabinet wat zich als een monsterverbond manifesteert. Waarin doelen de middelen bijkans heiligen. Waarin met tijdbommen wordt gesmeten en bermbommen met een zekere regelmaat Nederlandse levens kosten. Waarin leugen en bedrog door een viertal A-4tjes wordt verantwoord. Waarin eenfout door eenvoud kan leiden tot de val en waarin duidelijkheid wordt ingeruild door een veelvoud aan tekstuele zinnen. Waarin de tomatenpartij de oppositie vertegenwoordigt en waarin dwarsliggen een mogelijkheid kan gaan bieden. Maar waarin onderhuidse belangen een nog grotere rol spelen en de Olympische Winterspelen zich als geroepen voordoen. Goud, zilver en brons. Waarin katten overtuigt zijn van de bronstijd die zich voordoet en het voorjaar zich opmaakt om te gaan ontluiken. Waarin ik morgen besluit om alsnog een bruine boterham met Zwitserse kaas te nemen. En die tomaten”

TOMAAT

Dof glimmend op de

fruitschaal. Gerijpt

in louter kunstlicht

daglicht niet

verdragend monument

der nieuwe tijd;

de schimmel in een

kneuzing het

rottingsproces

dat leven geeft.

Ook een tomaat

heeft recht op

zelfbeschikking.

Toen tomaten tomaten tomaten tovrat!


iGer.nl
Net zo zinnig, wat jij Tom” Wat je zegt, To!
En ook nu weer een P.S.
Clemens Fischer uit Zwaagdijk wordt lid van TON. Hij heeft weleens wat van holle vaten gehoord…