Tegen de klok in (II)

TEGEN DE KLOK IN (II)
Een onderzoek als dit was nog nooit eerder uitgevoerd en de onderzoekers wisten dus ook niet wat ze als uitkomsten zouden aantreffen. Die overtroffen hun stoutste verwachtingen. Bij de mannen in beide groepen werd een reeks positieve veranderingen waargenomen. Ze bleken lichamelijk sterker, flexibeler, rechter op te staan, een stevige loop te hebben, beter te zien en beter te horen. Zelfs hun scores op de intelligentietests waren verbeterd.
Maar opmerkelijk, bij de mannen in de groep die de week geleefd en gedacht hadden alsof ze 22 jaar jonger waren, waren de veranderingen het grootst. Met andere woorden, je jong gedragen leidt er toe dat je geest en je lichaam werkelijk jonger worden. De klok kan dus terug.
Langer verklaart dit proces onder meer met een inzicht dat ze vermoedelijk ontleend heeft aan de negentiende eeuwse Britse geleerde Butler, te weten: ‘behavior drags anatomy along’, ‘ons gedrag sleept onze anatomie met zich mee.’ Langer formuleert hetzelfde wat eigentijdser: “Wherever you put the mind, the body will follow”, waar je ook je aandacht opricht,je lichaam volgt.
‘Ik denk er inmiddels hard over na een groep mensen om me heen te verzamelen die gezamenlijk Langers experiment willen overdoen en nagaan hoe ver ze hun klok op deze manier kunnen terugzetten. De inschrijving is bij deze geopend!’
Kijk, juist dat spreekt mij aan! Ik ben dan ook van plan om op deze uitnodiging in te gaan. Want verkeer ik niet regelmatig in mijn eigen verleden”! En hoe zou het dan zijn om juist door dit experiment dingen te ervaren die door de tijd steeds meer vergrijzen. Komen dan de dagen van weleer weer naar voren” Wordt het dan weer een tijd die zich laat omschrijven als ´seks, drugs en Rock en Roll”´

Tegen de klok in als variant op Back to the future. Het lijkt mij te gek…