TAAL" ZO niet VANZELFSPREKEND!

Converence. Doyenne du Comice. Extra vergine. Classico. Het gras maaien. Weide, does, hok. Duif en schapen. De geletterdheid van de ongeletterden. Met Dolfje Weerwolfje als uitgangspunt. Om peuters en puberale kleuters op pad te gaan brengen. De paden op, de lanen in als het ware. Maar pak een willekeurige reclamefolder en verbaas je over de taal die dagelijks gebruikt wordt. Over de Elstars, de Granny Smith, de Pink Ladies, de doodgewone Goudreinet. De appelmoescompote en de pralines afkomstig uit Belgie. Het heeft er veel van dat daar de toekomst verborgen ligt. Dat de Vlaamse reus, waar dan weer een konijn mee wordt bedoeld, de Vlaamse frieten naar de top probeert te steken. Laat staan dat dit dan weer gepaard gaat met een Vlaamse stoofpot, waar niet veel meer aan behoeft te worden toegevoegd dan warmte. Desnoods door inductie verkregen. Ik bedoel maar…
Gelukkig hebben we een prinses die zich hieromtrent druk maakt. Laurentien. En het gegeven dat in haar naam de tien voorkomt, voorkomt dat de andere getallen er nog enigszins toedoen.
Ik las wat in de krant en bedacht dat ik er meestal niet bij stilsta dat lezen mij gegeven is. Dat schrijven een deel van mijn leven betekent en dat door dit schrijven ik in staat ben om met de ander in contact te kunnen treden. Dat praten een schijnbare vanzelfsprekendheid is en dat mijn gewauwel weinig met kunst te maken zal hebben. Voor zover ik me met kunst bezig zou houden, is het geen kunst het een aan het ander te breien. Hoewel… neem nu, bijvoorbeeld de eigenzinnigheid van dit medium. Op de een of andere wijze weet ik een scherm te beroeren en ontstaan er eigen wijzigheden. Wordt mijn zienswijze door een magische hand beroerd en daardoor krijgt de mystiek schijnbaar een eigen leven. Zo ook nu. Maar nu ik dit weet kan ik dit gegeven gaan beinvloeden, hetgeen ik dan ook niet nalaat. Ik laat me nu eenmaal niet zo graag voor aap zetten, gelijk ik het ook niet meer van lettertekens vergezeld laat gaan. Want ook dan heeft mijn blog de neiging om mij op een totaal ander spoor te zetten dan strikt mijn bedoeling is. En ik laat me nu eenmaal niet bedoelen! Ook nu kijk ik liever uit naar moregen, want morregen…