Stemmen horen

Ik doe wat ik doe, en vraag mij steeds minder af. Maar ook dit is slechts ten dele. Om delen gaat het vaak heden ten dage. Eerlijk zullen wij, tenslotte, alles gaan delen. Hetgeen dan weer geregeld leidt tot ‘ik een beetje meer dan jij…’ Neen, wat ik doe is feitelijk wat gepiel in de marge. En juist daar voel ik me wel bij. Een beetje blijven rommelen in de marge die mij gegund is. Vandaar ook dat gepiel. Waardoor ik weer bij mijn beginpunt ben. Er op die manier voor weet zorg te dragen, dat de cirkels rond verlopen, geregeld een beroep op het vicieuze, opdat de wereld, voorspelbaar, hetzelfde blijft. Me niet druk hoef te maken omtrent een enkele knieval, ik de kastjes geregeld naar de muur kan verwijzen en daar, eenmaal aangekomen, niet vreemd opkijk wanneer de muur het kastje terechtwijst. Want zo dient het te gaan. Zo gaat het dan ook. En dat is de reden dat ik doe wat ik doe. Punt. . Dus!


iGer.nl
Of liever gezegd: ‘Reeds!’ Gelijk ooit het stemgeluid van Dolf Brouwer de ether frequenteerde. Dolf Brouwer zegt U nu”! Ja, in die ongekende reeksen van Wim T. Schippers. Waldolala, Op zoek naar Jolanda, het Willy Dobbeplein, en niet te vergeten Wilhelmina Kuttje! Ja, met dubbel TT!
De reden” Donderdag is er een uitvoering van Hi, Ha, Heijermans in De Vest. Dick van den Toorn, die daarin verschillende rollen voor zijn rekening zal gaan nemen. Want het zullen dit keer fragmenten zijn. En fragmenten spelen vraagt een andere insteek dan een stuk. Tenminste, dat stel ik me voor. Ben dan ook razend benieuwd. Maar zorg er direct voor dat mijn verwachtingen wat ‘onderkoeld’ zijn. Op zich niet zo’n probleem gezien mijn algeheel toestandsbeeld. Ben de laatste jaren qua temperatuur niet altijd meer op niveau. Ongetwijfeld zullen, naast de te slikken medicijnen, ook mijn voormalige vetlaag daar een rol in spelen. Zoveel vet heb ik tegenwoordig niet meer om mijn lijf. Als wel meer wat niet meer zoveel om het lijf heeft…


iGer.nl
Het heeft veel weg van een praatje pot. Een praatje om de praat. Prietpraat. Eigenlijk met als reden dat ik een interview tegenkwam. Ik zie… stemmen. Uit Quest 02/2007. De vraag: wt gebeurt in ons hoofd wanneer we ‘onverklaarbare’ stemmen horen” Paranormaal begaafd” Psychotisch” Of gewoon een fantast” Over mensen die stemmen horen in hun hoofd lopen de meningen uiteen. Onderzoekers van het UMC Utrecht bekijken hoe de hersenen van stemmenhoorders werken.
‘Kom je mee” Je zit in de huiskamer moederziel alleen. Wie roept daar dan wat” Ben je ‘gek’ aan het worden” Of is er meer tussen hemel en aarde” Bij de afdeling Psychiatrie van het Universitair Medisch Centrum in Utrecht (UMC) loopt een grootscheeps onderzoek naar mensen die stemmen horen. Mensen die stemmen horen, kunnen zich aanmelden. Gezocht wordt naar gezonde ‘stemmenhoorders’: mensen die stemmen horen maar geen psychiatrische aandoening hebben. De vrijwilligers worden uitgebreid geinterviewd om vast te stellen of ze psychisch gezond zijn. Verder wordt bloed afgenomen om de erfelijkheid van stemmenhoren te onderzoeken. Opmerkelijk bij dit onderzoek zijn de hersenscans die worden gemaakt. De scans worden vergeleken met die van patienten, stemmenhoorders met een psychiatrische aandoening, zoals een psychose of schizofrenie.


iGer.nl
Psychiater Iris Sommer maakte deel uit van het onderzoeksteam. Sommer stelde de vraag: Waarom horen mensen stemmen” Zij wilden erachter komen wat er in onze hersenen gebeurt als mensen stemmen horen. En waarom bepaalde mensen wel vatbaar zijn voor stemmenhoren en andere niet. Na afloop van dit onderzoek heeft zij een boek geschreven. Stemmen horen. Daarnaast bestaat de website verkenuwgeest. Deze begint met een eenvoudige vraagstelling. Maar mocht je hier nu veelvuldig met een geregeld op gaan antwoorden, dan kan het geen kwaad je eens nader te laten informeren. Want van informatie kun je alleen maar rijker worden. Ik scoor niet; wat dat betreft gaat er aan mij niets verloren! Daarom deed ik vandaag wat ik deed: doen! Maar voor het overgrote deel achter de luiken…


iGer.nl