Stationnetje


iGer.nl

Stel: je bent wie je bent

Stel verder: je doet wat je doet

Stel nog verder: je denkt wat je denkt

Stel nog veel verder: je doet wat doordat je laat

En als laatste: je laat

Wat zou er dan gaan gebeuren” Grote kans dat er:

1. Niets gebeurt.

2. Niets gaat gebeuren.

3. Er gebeurt niets.

4. Er kan niets gebeuren.

5. Er is niets dus wat kan je gebeuren”

Want dit is, nog steeds,” het” gesprek van het jaar.
Er vindt een gesprek plaats waar ik geen deel / een deel van uitmaak. Over een financi”le meltdown. En over wat uit is.
En wat in. Wat onder welvaart kan worden verstaan. En wat als rijkdom te benoemen valt. En als Epicurus als Grieks wijsgeer in de 3e eeuw voor Christus stelt dat ‘Rijkdom bestaat niet uit het hebben van veel bezittingen, maar in het hebben van weinig behoeften’ kan ik me voorstellen dat een heleboel rijke mensen verlicht ademhalen omdat een groot deel van hun bezittingen in rook is opgegaan. Bijvoorbeeld een man als die Rijkman Groenink. Van ABN/AmRo.


iGer.nl
Maar ook Oscar Wilde wil ik graag citeren: ‘Mensen kennen de prijs van alles en de waarde van niets.’ Maar deze man was dan ook een Engels-Ierse dichter en toneelschrijver.
Want de kredietcrisis blijft ons een spiegel voorhouden. Ondanks de stromen geld van de afgelopen weken. De uitverkochte beesies. De petten van H. En de Jurken van B. Het ol” van D.
Welvarend onbehagen. De dagen van welbehagen achter ons hebben gelaten. Als we die woorden tenminste nog hebben gebezigd. ‘Stil de afgelopen nacht, en alles wat daarop volgt”‘

‘Wie een positieve blik op de mensheid heeft, gaat ervan uit dat we in de kern morele wezens zijn die verder kunnen kijken dan eigen materieel gewin. Misschien hebben we alleen wat meer ruggengraat nodig.’

‘Money makes the world go round’, luidt een bekend gezegde en een navenante song. Draait niet alleen de wereld in cirkels zo ook draait het geld in veelkleurige cirkels rond. Noem het het imperium van Mickey Mouse en je kunt een beeld krijgen van wat ik bedoel te zeggen.
Alsof wij, met z’n allen, verdwaald zijn in een schijnwereld. Een wereld waarin fantasie niet meer van de werkelijkheid te scheiden valt. Een waanwereld in een wereldwaan.


iGer.nl
Dan is een Russisch spreekwoord wel op zijn plaats:

‘De toekomst behoort aan hem die weet hoe hij moet wachten.’

‘De toekomst behoort aan haar die weet hoe zij moet wachten.’

‘De toekomst behoort aan hen die weten hoe zij dienen te wachten.’

Is mijn toekomst nu bewolkt” Onze toekomst nu bewolkt” Vandaag wel en ook de zon liet een oranje gloed achterwege. Voor zover dit mogelijk te zien was. Zomertijd, komkommertijd. Groen. Blijf ik virtueel bezig door de plaatjes die ik schiet” Wat schiet ik daar dan mee op” En JU”!
Ga ik mijn pot koffie delen of pot ik zaken op” Meng ik mij door karaoke en TV-series te kijken in een kuil van gezelschapsspelen” Kan de slager mij orgaanvlees garanderen” Laten Duitse wijnen zich voorspellen” Ga ik met een flitstrein of een elektrische solex naar Paul de Leeuw en kijk ik naar slow seks in een Spa-hotelkamer” Ga ik ook hardlopen op Stiletto-hakken” Eet ik lokaal met internettelevisie aan” Word ik een verlaat IT-hippie die juist kernenergie aanprijst” Laat ik de crisis in ruches van de trap af glijden” Of wordt het toch ‘Kempi’ en ‘Take That’ wat ik pak om niet bij de pakken neer te komen zitten””!
Ik weet het niet.
Spraakmakend om dit het volgende nog eens te weten. Want de Hummer is, nog steeds, uit! Althans, als stretchcar.
Net als: graaien, senseo, geldsmijterij, patience, idols, tekenfilm, Coquille Saint-Jacques,Zuid-Afrikaanse wijn, preciezen, Anita Witzier, grote suites, Sparta-met, pornofilms, Dries Roelvink, Amy Winehouse, clubsport, decadentie, d”collet”, olie, babyboomers, Birkenstock, buitenlands fruit en Broadcast.
Zuid-Afrikaanse wijnen” Neen die zijn nu in. Maar alles wat Spaans oogt is UIT. Den boze desnoods. Voor een moment. Want als de aanbiedingen weer om je oren vliegen, vliegt ieder er weer in. Of uit. Uit en in. In en uit. Uit is in. In is uit. Maar dan weer een jaar later. Vandaag gemist, de trend watcher. Voorheen koffiedikkijker. Of mannetjesmaker.
Een hype uit de klei trekken. Van voldoende trekkers voorzien”
Vuvuzela’s die de nek om worden gedraaid. Net als Hazes die zijn mond is gesnoerd. Omtrent dat ‘houden van Oranje…’ Zo makkelijk eigenlijk:

‘op een klein stationnetje

‘s morgens in de vroegte

stonden zeven wagentjes

netjes op een rij…’

uit de tijd dat de wereld nog overzichtelijk was. Uit een tijd dat Nederland ternauwernood de klompen uit de klei droog wist te krijgen. Toen Nederland nog rijst met kousenband mocht eten. En Max Woiski het recept door de ether smeet. Toen Radio nog radio was. En oma met omo in de tobbe stond te soppen. Haar kleinkind de wringer mocht bedienen. En de school ook toen al een langdurige zomervakantie in petto had. Kamperen in de tuin van de buren. Of een ellenlange fietstocht tegen wind in. & nu”

Alles is IJdelheid! IJdelheid is Alles!

En als uitsmijter Martin Held (Duits toneelacteur 1908 -1992):

‘Wie de toekomst als tegenwind ervaart, loopt in de verkeerde richting.’


iGer.nl
Veel onstuimigheid vandaag! Mogelijk langs de Amsterdamse grachten…