Spoor deur V


iGer.nl
‘Ik waag mij aan woorden, heb geen idee hoe ver mijn woorden reiken.’ “Vuur wordt as, gloeiende blokken, smeulen en roken. Pak je lucifers Wik, kun je gedachten en de tijd opstoken”,” stelde Charles S. niet eens zo lang geleden voor. Kopi Luwak. Stifado Grieks. Hetgeen doet denken aan een maaltijd die Nicolette ons voorschotelde. ‘Goh, God heeft in die man wel een heleboel tijd gestoken!’ Azi”, Veemarkt 49, 1621 JB Hoorn. Kade 60 eten & drinken. Willemsoord. 1781 AS Den Helder. ” Water, vorm & kleur ” ‘Heldinnen’, Giphart en van der Elsken.


iGer.nl
‘Stilte is te vinden in vuur, starend in de vlammen, likkend aan het hout, knapperend aards en puur. Hout transformeert, kunst in het licht. Niet de bevatten, natuur spreekt en slokt al je gedachten op. Bevangen door de geur wordt elk moment anders. Verschillen niet merkbaar, maar wel degelijk transformerend.’
‘Blijf zo dicht mogelijk bij jezelf.’ ‘Je kunt je niet onttrekken aan je talenten.’ Woorden van Pieke Dassen. Uit de Dela kroniek. Ieder kwartaal weer de blik gericht op de toekomst. En de kosten gaan navenant door. Het ‘dooienfonds’ kent een eigen wetmatigheid. Zoals Harry Mulisch momenteel zijn eigen hemel mag gaan ontdekken. Ernstig ziek houd ik, in zeer geringe mate, mijn hart vast. Ook voor hem gaat het gelden: ‘Mors Ultima Linea Rerum.’ De uiterste grens der dingen. Hein dus. Of die tuinman die vlood.


iGer.nl
Trof een aantal deuren aan. Sjieke deuren in zekere zin. En vroeg mij af wat daarachter verscholen lag. Welke geheimen achter die deuren schuilgaan. Schuil zijn gegaan. Schuil gingen. Geheimen die zich verstoppen in kasten. Niet eerder zichtbaar worden dan dat de deur wordt opengetrokken. En er dan sprake zou kunnen zijn van veronderstelde lijken. Zoals ik regelmatig onderweg ben tegengekomen. Indien de boeken geopend werden en de openbaringen voor antwoorden op de vele vraagtekens zorgdroegen. Toen de opleiding van Duin & Bosch overging naar het Europacollege. Er openheid van zaken ontstond. En het toen duidelijk werd welke regelingen er getroffen waren. Achterkamertjespolitiek die ons waarschijnlijk, ook onder de verjongde geest van Rutte, niet bespaard zullen blijven. Rutte in the Sky without Diamonds. RSD, daar kom je geen meter verder mee!
Gewaagde woorden dit keer. Maar ook die geven wel pas. Het maakt mijn kijk op de wereld niet veel anders dan dat ik al doe. Dan dat ik al deed. En dat JU momenteel de schouder wat ophaalt, ook dat strekt mij tot vreugde. Laat die rimpeling rond JUW mondhoek maar doorgaan voor een glimlach. Desnoods.
KAN
Kan
de psychiatrisch
gestoorde medemens
geholpen worden door
de psychiatrisch
geschoolde medemens
zegt dat dit kan.
Ik twijfel,
ben geschoold
en obsessief,
neurotisch.


iGer.nl
Woorden zonder klank, geenszins een wanklank. Een toon die detoneert hoeft, per dezelfde definitie, niet te ontploffen. Gelijk een ander op ontploffen staat. De psychiatrisch gestoorde medemens die zich niet altijd bewust is van zijn daden. Haar daden. Getroffen door een vasculaire dementie, waar Marlies mee thuiskwam. Althans met een patiënt te maken had, die dit meemaakt. De ongeremdheid waarmee God wordt verdomd en de angst die, onderhuids, de boventoon voert. Want je zult maar in zo’n wereld terechtkomen. Dienen te leven. Te moeten leven. Dement is nu eenmaal één ding, dement zijn het totaal andere.


iGer.nl
Demens dement schreef ik ooit en liet iemand op haar eigen eiland achter. Liet het levenslicht flakkeren als een kaarsje in de wind. Zonder de doorzichtige bescherming van een windlicht. Nogal cru, als ik daar even naar terugblik. Een spoor dat zich hult in duisternis. En mij brengt op demens. Niet altijd even helder, niet altijd even dement. Berustend soms en dan weer vurig. Eisend en bescheiden. Verstoken. Ook. Vaak. Verpletterd. Door. Omstandigheid. Geen. Toekomst meer. Nog minder verleden…
MENsen
Wat hij mij doet
is meer dan
mannen kunnen
Wat zij mij zei
is meer dan
vrouwen kunnen
Wat men mij zei
is meer dan
mensen kunnen.
Wat ik kan,
ken die
mens.


iGer.nl
Sporen. Het gaat nog even deur…