Slechteren

Het moet nu eenmaal eerst slechteren, voor het ooit gaat beteren. Het heeft wel wat weg van de huidige tijd. Eenieder wacht op een mate van verlossing en al wat er gebeurd is niet veel meer dan een herhaling van de dagelijkse dingen. Nu hoeft dat op zich geen probleem te zijn, hoe anders de dagen door te komen, maar het geeft te denken dat een bepaalde mate van zwijgzaamheid van de kleien roergangers die momenteel het roer in handen denken te hebben, er niet in slagen wat meer dan holle kreten te slaken. En ondertussen wordt er toch gewerkt. Allereerst aan de afbraak opdat over een zekere tijd er sprake kan zijn van en opbouw. Waarbij de geschiedenis zich vanzelfsprekend weet te herhalen door de mensen die zich ook steeds blijven herhalen. Waarbij de illusies een glansrol kunnen spelen. Althans, dat idee bekroop mij toen mij een blik op de verbouwing van De Vest werd gegund. Tientallen bouwvakkers die als mieren door het desolate gebouw door de ruimte vertoefden opdat, over ruim een maand, de eerste voorstellingen kunnen plaatsvinden. Waarbij de woorden van Rutte, de rasoptimist, en het mantra dat hij over Nederland aan den volke kwijt wil: ‘Een fantastisch land met hoge potentie, maar dat het op het moment doorbijten is. Om uit de crisis te raken, moeten we open staan voor verandering. Nu slikken, straks gaat het beter.’
“De snelste manier om kwijt te raken wat je wilt behouden, is krampachtig vasthouden aan wat je hebt.”


IMG_4162


IMG_4163


IMG_4165
Over een jaar is het doodnormaal om de rollator zelf te betalen, een lening af te sluiten voor een studie, te sparen voordat je een huis koopt.’Zoveel mogelijk je eigen boontjes doppen’, kreeg Rutte van huis uit mee. Dat, en een hoop optimisme, dan komen we er wel uit,luidde de boodschap in een notendop. Kijk, daar doe ik het voor! Niet zozeer dat ik het geheel en al met de man eens ben, maar het heeft er veel van dat zijn woorden in een ietwat ander jasje zijn verpakt. Ooit was er die politicus die woorden uitsprak waarbij de strekking neerkwam op een ‘terugtredende overheid.’ Daarnaast blijft dit land zich kenmerken door de regeltjes. Als dit, dan dat. Als zus, dan zo. Kleingeestigheid zou zomaar een kenmerk kunnen zijn. Neen, dat eigen boontjes doppen is afhankelijk van wat de voedselbank in de aanbieding heeft. En ook daar wordt tegenwoordig op de kleintjes gelet, gelijk die grootkruidenier het nog steeds over het fenomeen van hamsteren heeft.


IMG_4169
Visie” Geen blauwdruk, maar perspectief. Woorden van onze leider, onze voorman. Woorden uitgesproken na het reces in afwachting van de recessie die ons te wachten staat. Niet zoveel nieuws onder de najaarszon. Maar eerlijk gezegd had ik ook niet veel anders verwacht!


IMG_4172