Simpelman & Somberman

Vrienden zijn het nooit geworden. Simpelman en Somberman. Waar Simpelman zich kenmerkt door de eenvoud, is het Somberman die altijd weer in staat is het grootst mogelijke doemscenario uit de kast te halen. Waar Simpelman eenvoudig weg zijn schouders ophaalt, gaat Somberman hevig gebukt onder de last van de wereld. Nu is dat op zich niet zo vreemd: waar Simpelman vroegtijdig werd geconfronteerd met de arbeid die hij op jeugdige leeftijd moest verrichten, is het Somberman gelukt om zich universitair te scholen. En om het onderscheid nog veel duidelijker aan te geven: Somberman heeft de titel van Doctor. Niet vanwege de eer, maar meer doordat hij zich ooit kon richten op de eenvoud van een cel. Juist door die eenvoud kwam Somberman erachter dat die eenvoud ogenschijnlijk was. En dat heeft hem genekt.
Somberman draagt zijn hoofd diep verscholen tussen de schouders. Waar Simpelman reikhalzend uitkijkt naar de horizon, ziet Somberman vaak niet veel meer dan de tegels waarop hij zich lijdzaam voortbeweegt. Waar Simpelman de toekomst met een grote grijns tegemoet ziet, is het Somberman gegeven zijn mondhoeken in een neerwaartse spiraal naar zijn kin te laten hangen. Waar Simpelman eenvoudig door zijn haren strijkt is het Somberman die zich uren uitslooft voor de spiegel in een poging zijn haar kaarsrecht over zijn schedel te trekken. Want stel je nu eens voor dat een haar zich tegendraads manifesteert. Dat kan eenvoudig weg niet. Juist dat behoort tot de onmogelijkheden.
Het is niet altijd even makkelijk een rechte weg te bewandelen. Het gaat vaak van schots naar scheef en van hot naar her. Daar moet je tegen kunnen. Daar moet je je aan houden. Daar moet je je aan overgeven. Maar misschien in het woord moeten hier niet op zijn plaats. Kan dat beter worden ingeruild voor het woord dienen. Daar dien je tegen te kunnen. Daar dien je je aan te houden. Daar dien je je aan over te geven. En door het woord dienen komt en direct meer om de hoek kijken. Het woord te maakt zijn opwachting. Daar ligt ook het verschil tussen Simpelman en Somberman. Bij Simpelman moet helemaal niets. Bij Simpelman dienen de zaken eenvoudig te zijn. Want Simpelman heeft eenvoudig geen tijd om diep over de zaken na te denken. Simpelweg omdat alle zaken die zich bij Simpelman voordoen zijn zoals ze zijn. Soms wat vervelend, geregeld wat lastig , maar het merendeel van de tijd goed te plaatsen. Simpelman zit niet alleen lekker, maar ook vaak ruim in zijn vel. Mocht het enigszins problematisch worden, barst Simpelman in een hartstochtelijk lachen uit. Zijn gulle lach rolt alle drempels spelenderwijs op. En het is niet verwonderlijk dat het Simpelman gegeven is zijn publiek mee in die beweging te nemen. Uiteindelijk staat iedereen hartstochtelijk te lachen, vliegen de tranen over de wangen en komt het geregeld voor dat mensen het niet meer droog weten te houden. Het zal niet de eerste keer zijn dat mensen zich generen omtrent de donkere vlek die zich in de spijkerbroek uitbreidt.
Simpelman en Somberman. Twee mensen die samen proberen de aardkloot te delen. Ieder op zijn eigen wijze. Daardoor de aardkloot ook verschillend ervaren. Waar Simpelman ervan uitgaat dat hij nu leeft en zich voor een klein deel op de toekomt richt, gaat Somberman zich te buiten aan de getallen waar hij zijn toekomst op gevestigd heeft. 2020 is niet zomaar een getal. 2050 roept nog grotere vraagtekens op. En morgen” Is niet belangrijk. Want morgen is te snel. Neen, juist bij Somberman is het de macht van de grote getallen. Waar Simpelman zich vooral op dit moment richt en daar zijn plannen op baseert, is Somberman nog steeds aan het peilen. Duikt de bladen is. Leest de voorspellingen die vermaarde economen versluierd aan de mensheid doen toekomen. Telt zijn bezittingen: vraagt zich af waar nog meer in te beleggen valt. En gaat voorbij aan de vanzelfsprekendheid waarmee Simpelman de wereld tegemoet treedt: oprecht met vormen die doen denken aan na├»eviteit. Simpelmn is niet alleen tevreden maar ook erg gelukkig. Met de dingen die rond hem zijn. Die aardse dingen. Drinkt, op zijn tijd,een glas. Geniet wanneer hij uitgebreid van het toilet gebruik maakt. Doet op zijn tijd een plas. En weet te delen. Verkeert daardoor geregeld met velen. Neemt de dingen voor wat ze zijn: heeft het warm wanneer het heet is en heeft het koud wanneer de temperatuur verder daalt. Maakt zich niet druk wanneer de zon het laat afweten: richt zich op het licht wanneer hij wakker wordt. En als het dan te lang donker blijft: Simpelman steekt een kaars aan, grijpt naar een lucifer en geniet. Tenslotte is het vandaag de dag dat de langste nacht zal gaan passeren. Gaan de dagen lengen. En zal het hem een zorg zijn wanneer de nachten strengen. Geniet! En denk hier nog eens aan!