Schrikbarend


iGer.nl
Dat weet je maar nooit. Die koe en die haas. Nu is de vraag niet alleen of die haas het einde van het jaar haalt, dan wel dat die koe als biefstuk van de haas de fondue weet te overleven, dan wel de vraag waar en met hoeveel van de a.s. gourmet genoten zal gaan worden. Want dat het steeds meer mensen treft die het met steeds minder moeten gaan doen, is wel duidelijk.
Het aantal faillissementen in de horeca neemt schrikbarend toe. Het aantal sterren wat diverse etablissementen zo gewild maakt, neemt schrikbarend af en de liflafjes die top-koks ons weten te bereiden neemt ook schrikbarend toe. Zodat er, uiteindelijk, toch wel weer sprake is van evenwicht.
Evenwicht. Een evenwicht wat voor net zoveel gewicht kan gaan zorgen zodat het merendeel van de huidige mensheid in Nederland weer enig vertrouwen kan krijgen in de aanstaande toekomst. Ik geef het je te doen. Nu weet ik wel dat Jan Kees enig gewicht in die schaal legt, maar als ook deze man de idee is toegedaan dat het 15 jaar geleden reeds verkeerd is gegaan, wie staat er dan op om de mensheid in Nederland te gaan redden. Wij leven in Noord-Holland al ruim twee meter onder de zeespiegel. Wij houden het droog dankzij de dijken. En het Hoogheemraadschap! Wat pas een optrekje heeft betrokken in Heerugowaard waarbij een slordige 45 miljoen euro een rol in mocht spelen. Heerhugowaard. 3,5 m onder zeeniveau. En het hoogheemraadschap zorgt ervoor dat dit kan. Droog wonen zonder water. Een hele klus, want de zeespiegel stijgt, het regent vaker en de bodem zakt. Doen we niets, dan loopt het hier onder. Daarom investeren we honderden miljoenen in dijkversterkingen en waterbergingen. En werken we aan een visie en een plan: het Deltaplan Hollands Noorderkwartier. Want: Veilig wonen onder zeeniveau is minder logisch dan je denkt
Over deze advertentie moet flink nagedacht zijn. Dat kan haast niet anders. Want waar vind je een toekomstige bruid die op stelten haar opwachting maakt” Juist! In de krant. Net als dat andere bericht. Egmonder klaar met alwéér een kostenstijging. Kettingmail tegen hoge heffing schap.
Hij vindt het onacceptabel dat Noord-Hollanders per jaar ruim 400 euro kwijt zijn aan waterschaps-belasting, het hoogste bedrag in Nederland. En dat daar in 2012 drie procent bovenop komt.
Dus is Tom Stam (72) een kettingmail-actie gestart richting Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier. Kijk, dat kan in nederland. In Nederland want, warempel, word ik gecorrigeerd. Eindelijk een woord op eenzelfde niveau, en daar vindt de afstraffing reeds plaats. Het heeft veel weg van het vooronderstelde gegeven dat die Grote Broer ook letterlijk alles bekijkt.
Maar waar het hier om draait is het volgende. Tom Stam verantwoordt zijn actie als volgt:
“Als gepensioneerde, die al jarenlang door bezuinigingen zijn inkomsten ziet verlagen, merk ik dat ik aan alle kanten achteruit ga. Huur, zorgverzekering, noem maar op, alles wordt duurder en gaat omhoog. Omdat het de spuigaten uitloopt, heb ik dit op touw gezet.”
De reactie van Hans van den Berg namens het hoogheemraadschap belast met de zorg over dijken en het waterpeil in deze regio,luidt als volgt. “In een gebied dat voor 80, 90 procent onder zeeniveau ligt, hangt een ander prijskaartje aan dan op de Veluwe. Daarnaast heeft dit hoogheemraadschap te maken met het feit dat dit ook wegen in beheer heeft. Ook daar wordt heffing voor gevraagd. Tel je die niet mee, dan zijn we niet de duurste van het land en komen waterschappen elders boven drijven.”
Dat gevoel! Dat gevoel voor understatement! Klasse! Als dit, dan dat. Hetgeen mij doet denken aan ooit een uitspraak van mijn vader zaliger: ‘als mijn zuster kloten had gehad, was het mijn broer geweest!’ Die uitspraak van hem in de wetenschap dat hij enig kind was…
Stelt niet veel voor op deze zondag. Morgen weer zo’n doorsnee dag. Een volgende week die het einde van het jaar weet te bespoedigen. Voor hen die morgen weer aan de bak kunnen: blijf streven!