Ringers kersenbonbons.

Sommigen zijn er goed in. Anderen claimen er de beste in te zijn. Ik claim niets laat staan dat ik iets pretendeer. Want pretenties houden nu eenmaal een bepaalde verantwoordelijkheid in. En die verantwoordelijkheid vanuit het verleden heb ik reeds lang achter mij gelaten. En dat bevalt prima. Daardoor kan ik de dingen doen die ik doe, en veelal de dingen laten voor wat ze zijn: dingen. Maar er zijn soms van die dingen, waar ik toch wel weer voor val, of op z’n minst voor dreig te struikelen. Dingen vanuit het verleden, dingen die ooit deel van mijn jeugd hebben uitgemaakt en waar de meisjes van Verkade uitgroeide tot een icoon, waar Droste met die herhalende verpleegster op de verpakking voor een bepaald effect zorg heeft gedragen, is het die zaal vol met dames die de hele dag door de kersenbonbons van Ringers een loer aan draaiden. Wat wil zeggen dat de herhalende beweging om de ‘finishing touch’ aan die roemruchte bonbons wisten te geven. En waar over niet te lange tijd Dobla een nieuwe bestemming aan het oude pand zal gaan geven. Gelijk een Vroom & Dreesmann nieuw leven wordt ingeblazen door Topshelf, waar Koning-Inge haar spoelsprieten heeft weten te verwezenlijken en waar het midden en hogere segment in de markt een ruim aanbod aan dingen zichtbaar heeft geetaleerd. Zo gaan tegenwoordig de dingen: waar wat verdwijnt is er even later iets anders dat er verschijnt. En waar gesloopt wordt kan het haast niet anders dan dat over die nieuwe verschijning mensen die daar verstand van hebben, zich over die zeken hebben gebogen, plannen hebben gemaakt en waar de banken zowaar bereid zijn om enig risico te gaan lopen. Zo krijg je ketens die de beste zijn, andere zaken die zich mogen verheugen op een Koninklijk predicaat terwijl derden niet veel meer doen dan de tering naar de nering te zetten. En misschien vraag je je nu af waar die draai aan werd gegeven: de kersenbonbons van Ringers waren niet in smaak te overtreffen. Nu haal ik mijn kersenbonbons in de supermarkt, betaal daar een meer dan vriendelijke prijs voor en weet deze nog steeds met bijzonder veel smaak te verorberen. Misschien komt er geen likeur meer aan te pas, maar de ontpitte kers maakt nog steeds deel uit van deze bonbon. Het heeft wel wat weg van die ‘petit four’ uit dat andere deel van mijn verleden: die kleine gebakjes die door een banketbakker en tegenwoordig door een patissier nog steeds in de verschillende assortimenten te vinden zijn…


IMG_6944


IMG_6945


IMG_6948


IMG_6952