Rijmelarij bij Jaap Oudes.

Dichten, ook bij mij, neemt soms de vorm aan van rijmelarij. Nu staat deze week in het kader van de poezie en daar ik lid ben van de dichterskring heb ik mijn licht wat laten schijnen over het werk van Jaap Oudes, een Alkmaars tekentalent die onmiskenbaar in zijn werken het kind in hem heeft weten te vertolken. Hetgeen mij bracht op het idee om daar mee aan de haal te gaan. Het heeft veel weg van een dwaallicht en ik acht Dimitri Verhulst met zijn laatste werk Bloed Boek dat die daar een stevig aandeel in heeft gehad. Want zijn bewerking van Het Boek liegt er niet om. En wanneer hij de zinnen zodanig naar voren brengt dat het ook nog eens rijmt…

BEKIJK HET EENS MET KINDEROGEN.

Wanneer de haan de spits verlaat

de klokken staan te loeien

Wanneer de vrouw, met droef gelaat

de zonnebloemen bloeien

Wanneer de muren schots en scheef

de heren steevast roken

Wanneer de huizen, heel apart

er mannen staan te koken

Wanneer die meiden, zonder dollen

zich met achterklap verstaan en grollen

En als je snel bent, is het zo voorbij

tenzij…

je terugkeert op je schreden en

dit werk met kinderogen gaat bekijken

Geloof mij wanneer ik zeg:

het zal jouw leven gaan verrijken!

Bij het werk van de Alkmaarse tekenaar Jaap Oudes.


IMG_1167


IMG_1168