Richel

Is schrijven leuk” Ja! Zolang het maar niet ‘om den brode’ gaat. Want brood dient niet enkel de plank. Is fotograferen leuk” Ja! Zolang het maar niet ‘om den brode’ gaat, want anders wordt het behelpen. Dat heden en dat brood doet mij geregeld denken wanneer ik weer die aanbiedingen zie, aan die verse kadet met stroop die werd uitgedeeld onder de luifel van de Waag. Ter gelegenheid van luilak. En het voorkomen van het feit dat de jeugd zich ging gedragen als belhamels. Als losgeslagen kwajongens. Als belletjes trekkende knapen. Als redeloze apen. Als opgeschoten tuig. Zonder sprake van een richel.


IMG_1144
Noem het nostalgie of praat desnoods over het actualiseren van een herinnering. Het schuiven in wat laatjes. Een ladenkast, een kast vol geladen. Herinneringen bedekt onder een laag stof, herinneringen die langzaam vergrijzen, wegkwijnen en daardoor ophouden te bestaan. Zoete en zoute momenten in een caleidoscoop van gekleurde fragmenten. En het enige dat ik hoef te doen is niet veel meer dan daar een draai aan te geven. Geactualiseerd door een boekwerk dat 150 jaar Alkmaar Ontzet en de daaraan gekoppelde 8 oktober viering memoreert. Met plaatjes. Met teksten. Maar dit keer in een verband gebracht. Een kader waarin gelijktijdig een verantwoording te vinden valt. En dat valt vandaag van mijn teksten niet te zeggen. De plaatjes zijn immers van een totaal ander kaliber en hebben weinig van doen omtrent de woorden die deze zinnen doen vermoeden.


IMG_1164


IMG_1165
Ze zijn elders tot stand gekomen. Op een moment dat het weer een poging ondernam om de schoonheid van een wit doek te voorzien. Het zijn dan ook geen belangwekkende plaatjes. Hooguit ten goede komend aan dat ene moment, om daarna in vergetelheid op te gaan. Doe het er maar mee dit keer; morgen kan alles anders zijn…


IMG_1188