ratworld


iGer.nl
Je kunt nu eenmaal niet alles hebben. Dacht ik, terwijl ik alweer een doos mijn handen liet passeren. Ik weet ook niet zo goed wat ik er allemaal mee aanmoet. Nooit geweten dat een individu, in dit geval ik, zo goed in staat is geweest van alles en nog wat in elkaar, op elkaar en door elkaar te stapelen. Waar anderen cursussen voor volgen, had ik het van nature! Klinkt pedant en is dit ook. Maar enige pedanterie is mij niet geheel onbekend. Naast een bepaalde mate van koketterie, wat ik in het verleden op diverse podia ten tonele mocht brengen. Veelal in het amateurtoneel. Waarbij ik plaatselijke coryfeeën mocht ondersteunen. In een stuk als Dageraad (H.Heijermans), Schakels, de Wijze Kater dan wel Glück Auf. Een spel in de mijnen. Met een compleet door geluid ondersteunde mijninstorting. En wij allen met roetzwarte vegen op het gezicht in een enkel spotje de laatste zuurstof tot ons namen. Met Maarten Leegwater, die velen wist te inspireren.


iGer.nl
De Nieuwe Tooneelvereniging die, na 10 jaar, een stille dood is gestorven. En waar ik nog steeds met een zeker genoegen aan terugdenk. Al was het alleen maar aan de vele gesprekken die ik met Will Beijers mocht voeren. Een dubbele HBO-opleiding ontlokte mij de opmerking dat er in zijn geval mogelijk sprake was van een versmalde Universitaire opleiding. Waarop hij meestal, als door een slang gebeten, op zijn eigen wijze reageerde. Niet veel later in de gaten had, dat ik hem alleen maar liep te stangen. Hij met zijn bolle kop wat heen en weer schudde en dra ‘Van der Steen, met zijn derde been’ inzette, hetgeen voor een algehele ontlading zorg droeg. In dat theater in Schagen: het Scagon. Veelal in deze tijd van het jaar: de periode rond de Kerst tot in het Nieuwe Jaar. Met grote en glansrijke bezettingen. Met een casting die ervoor zorgde dat, door verschillende regisseurs, alles uit de kast kwam. En waarbij de sociale bewogenheid van Heijermans impliciet naar voren kwam. Veel van zijn stukken kwamen aan het begin van de vorige eeuw tot leven. Altijd in deze periode. Het einde van het jaar en het naar de toekomst kijken. Beschouwend gekoppeld aan een mogelijke hoop. Hoewel die hoop het ook toen geregeld af liet weten…
Staat een stukje in de krant van de hand van Ype Minkema. In 60 seconden. Permitteer me de vrijheid dit, in grote lijnen, hier naar voren te brengen. Okjoepaai.
Nee, ze had het helemaal niet vreemd gevonden, het gedrag van zoonlief. Want ach, jochies van tien, ze halen van alles uit. Laat ze de wereld spelenderwijs ontdekken, had ze ergens gelezen- dacht ze nog, terwijl zoonlief weer met een grote zak door de keuken banjerde. En ze moest zelfs lachen om die vieze prutlaarzen op de schone tegels. Maar, begin december, nat, winderig en waterkoud; en dan met de tent, de skottelbraai en slaapzakken naar buiten”
Op het grasveldje, op het woonerf, daar zaten ze: zoonlief van tien en zijn vriendje. “Mam, wij zijn Okjoepaai en we hebben Stompetoren bezet.” Mam: “Maar…”
Zoonlief: “Dit is een aanval op het hyperkapitalisme. We zullen de ontransparante machtsstructuren ontmantelen, geldcreatie uit handen van de private banken halen en overhevelen naar een democratisch gecontroleerde overheid.”
Mam: “Maar jongen, waar heb je het in godsnaam over””
Zoonlief: “…en we gaan hier niet eerder weg voordat de CO-2 uitstoot onder de Kyoto-norm is gebracht, het gebruik van pesticiden is verboden, de legbatterijen zijn afgeschaft, de megastallen het onderspit hebben gedolven en Bleeker zijn bespaarde miljoenen aan het Nederlands landschap heeft overgemaakt!”
Mam: “Goed, jongen. Maar ben je wel op tijd voor het eten””
Zoonlief: “Wat eten we…” Patatjes…””


iGer.nl
Een pracht verhaal. Een verhaal wat erom vraagt om ten tonele te worden gevoerd. Gelijk het spel dat de commissie De Wit bij herhaling krijgt voorgeschoteld. Zo’n zin als: “Vanaf de eerste betrokkenheid van ING bij de overnamevan ABN AMRO was ik niet onder de indruk van de consistentie van ING in het naleven van de eigen strategie”, zo formuleerde Bos het onderkoeld.
Hoelang zal de man over deze opmerking hebben nagedacht” En hoe heeft hij daarover nagedacht” Op welke manier kan ik een statement plaatsen, zonder mezelf in de vingers te snijden” En waar leg ik mijn vingers” In de buurt van de zere plek…”! Of toch maar op het bordje van die ander”
En wie is in deze de ander” De toezichthouder” De raad van commissarissen” De overheid” Of het hele ratjetoe dat de bankenwereld in stand weet te houden” Het totale ratjetoe”!


iGer.nl
Een mooi woord om mee af te sluiten. Als het geen madworld kan zijn mag het dan een ratworld worden” Geluk! Voor de rest van deze dag!