Pootaardappelen

Door 8 februari 2016

Pootaardappelen. Hoe bedenk je het! Maar dat het bedacht is, leidt geen twijfel. Een volgend project van mijn vriend Kees Oosterbaan. En wanneer ik stel dat ik in de ban ben van zijn curieuze gedachtegoed, lieg ik ook dit keer weer geen syllabe. Maar dit keer laat ik me niet verleiden! Dit keer ga ik niet in op zijn uitnodiging! Het heeft namelijk het een en ander omhanden. Het poten van de pootaardappel on een pot. Het koesteren van diezelfde pootaardappel tijdens de groei. En de mogelijkheid dat mijn pootaardappel zou kunnen gaan verwelken. Verschrompelen desnoods omdat Egmond aan de Hoef niet direct om de hoek ligt. Neen, dan houd ik me liever bezig met het discutabele project dat ook dit keer de hand van de meester draagt: een soort van persiflage op dat eerder genoemde project maar dan in de vorm van consumptie-aardappelen. Waarbij de magie die dit object tentoon spreidt, door het alledaagse wordt ingehaald. Waarbij de toevallige aanschouwer zichtbaar de schouders omhoog haalt, er even een glimlach rond zijn of haar mondhoeken krult en de orde van de dag binnen de kortste keren zich van die willekeurige bezoeker meester maakt. Kunst van een bijzonder allooi als het ware. Maar… kom er maar eens op. Kees kwam erop en stelt zich in deze wederom kwetsbaar op. Maar juist door het feit om zich met dit soort dagelijkse dingen bezig te houden, kan er een moment komen waarop die bezoeker wat later stil blijft staan. Gegeven het feit dat beroemde aardappeleters hem reeds vele decennia geleden zijn voorgegaan. En dat wij het tegenwoordig vanzelfsprekend vinden dat aardappels afkoken, kruimig zijn, dan wel uit de grond rond Opperdoes gerooid worden. En dat in het verleden de mensen dood gingen doordat zij de verkeerde knollen tot zich namen. Giftig boven de grond en knollen onder de grond. Dat de Bintjes verdwenen zijn, de Malta’s de plek hebben ingenomen en dat de Nicola’s doen vermoeden dat ook hier sprake is geweest van een veredeling. Want waar zaden worden veredeld zal er ook bij simpele piepers dit proces kunnen plaatsvinden. Patatten, frieten, chips en alle andere varieteiten die er te bedenken zijn. Vandaar een eerbetoon vandaag aan Kees. Het feit dat er bij ons (biologische) bloemkool met een biologische aardappel met een biologisch stukje kip op het menu staat, is hier voor een deel debet aan. Maar dat mijn smaak zich laat versterken met wat Aromat heb ik te danken aan mijn pa…

IMG_1189IMG_1190

Tags: ,

Dit bericht was geplaatst op maandag, 8 februari 2016 om 16:24 en opgeslagen in Overigen. Je kunt reacties op deze vermelding volgen via RSS 2.0 feed. Je kunt een reactie achterlaten, of trackback vanaf je eigen site.

Laat een reactie achter

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.