Pietenzuster

De stad in. Geen Razende Roeland die ik hoorde. Noch gezien. Zo ik iets zag terwijl ik dwaalde. De stad. In al die hoedanigheden. Huidig heden in relatie tot die hoedanig heden. Een stad. Omringd door land, dijk en water. Een reiger in de sloot.
 


iGer.nl
Een dorp. Een dorp in. En niet veel later een gehucht. Geluid van wind. En dorpelingen. Grote kans echter op veel meer stedelingen. Een dorp. Met velerlei hoedanigheden. Met velerlei vergeten verleden. Een wijkgebouw. Met zuster Jannie. Een pak NEFA, van ooit mijn moeder. Piet Kesselaar die dit pak discreet verpakte. En ik dit pak onder mijn arm mee naar huis nam. Neer de Jacob van Heeskerkstraat nummer 1. Ik tegen mijn moeder zei dat het pak zo zacht aanvoelt.. en zij mij vroeg of ik het ook betaald had. In het midden latend wat de inhoud was. Maandverband heb ik pas veel later begrepen. Aanwezig in dat wijkgebouw. Het groen kruis met bad en douchevoorziening. Voor een kwartje een keer per week onder de douche. Voor vijftig cent in bad. Om de hechtingen na mijn blinde darm operatie uit mijn buik te weken. Het pincet waarmee mijn moeder mij toen opereerde. Niet oplosbaar, toen.


iGer.nl 
Een boek. Verschillende boeken gezien. Over stad en ommeland. Over Oerhollands. Boerenkool met worst en een kuiltje jus. De DAF. Een ‘trutteschudder’ met ‘jarretelaandrijving’. De variomatic in de huidige Toyota Prius. De tijd ver vooruit. De tijd uit dat verleden. Wateroverlast. De Hollandsche Eenheidsprijzen Maatschappij Amsterdam. Kortweg de HEMA. Beelden in zwart/wit. Beelden van gisteren. Maar als je er bij nadenkt beelden van 20, 30, 40, 50 jaar geleden. Een harinkie. Een orgel. Gijs Perlee uit Amsterdam, een man met een bolknak. Een ‘pikketanussie’ van Johnny Jordaan. Gewoon een neef van Willy Alberti. Die gewoon Carel Verbrugge heette. De neef was van Johnny. Johannes Hendricus van Musscher. Maar beiden over een geweldige stem beschikten. Berliner luft. Een reisje langs de Rijn. Alwaar de 3J’s momenteel bivakkeren. Om het Europees songfestival op te gaan eisen. Geschiedenis. Mogelijk uit zijn op een herhaling. Maar dat is nog een vraag.
 


iGer.nl
En over boeren. Kaas. Boerenkaas. Toen boeren nog aan het boeren waren. Er nog door handgeklap werd geboden. En na afloop een borrel gedronken. Veelal op de goede afloop. Zo er sprake van een afloop was. Meestal een begin. Een begin van weer een koe. Het kalven. Het K.I. station geen rol kon spelen. Er sprake was van een bulloper. Als weleer. Een koe. Wat kippen in een ren. Gras. Wat snaterende eenden. Meerkoeten in parensnood. Een tram. Met vele rondjes rond de kerk. Ret staat erop. GeRET uit Rotterdam. Een Arnhemse tram als trouwtram. Maar dan in de remise. VG&L. Opgegaan in DHL. Tussendoor EuroExpress. Maar geen lang leven beschoren. En Flipje uit Tiel op het perron. Van Gend & Loos heel trots op een loods. Een verdwaalde Commer. En TNT dat zich druk maakt om pakketten. Nog nooit zoveel bezorgd heeft. De tijd van het internet. De webshops. En de fysieke achteruitgang van de winkel. Voor een paar centen minder te bestellen bij bijvoorbeeld Bol.com…
 


iGer.nl
Arnhem. Trolleybussen. Nog steeds een station in wording. Meisjes die flyers uitdelen om de passerelle aan te bevelen. Een onderdoorgang in plaats van trappen op. Attenderen op het feit dat de winkels dan nog niet allen klaar zijn. Excuses op voorhand omtrent te verwachten ongemak. Het heeft veel weg van de standaard zin van NS. Ook die staan garant voor een veelvoud van juist die ene zin. Alsof er iets van die excuses te verwachten valt. Tenslotte is een dagje toeren door Nederland met een kaartje van Blokker voor twee personen voldoende om dit mogelijke ongemak voor lief te nemen! Hetgeen wij ook genomen hebben. Een straffe wind, een schijnende zon en een hemelsblauwe, strakke lucht, konden onze humeuren niet verpesten. Simpelweg omdat wij genoten.
 


iGer.nl
Wat rondkachelden. Open haarden zagen. Fornuizen en een petroleumkachel van Aladdin. De Jaeger onderbroeken aan de wand zagen hangen. Een zuivelfabriek met stoom- en snaaraandrijving. De Zaanse buurt. Molens. Een scheepswerf waar een punter werd geteerd. Een ouderwetse telefooncel. Ouderwets”! In ieder geval een cel die is verdwenen. Waar straks ook de groene cellen gaan verschijnen. In het open lucht museum in Arnhem. Want daar vertoefden wij. De moeite waard!