Paul’s imageLab

Door 22 april 2012

Een straat. Een gebouw. Geen wijkgebouw dit keer. Wel een eenvoudig gebouw met veel ramen. Gesloten ramen. De gordijnen zijn voor het overgrote deel dicht. Deuren. Deuren met en deuren zonder naambordje. Deuren voorzien van een gordijn. Deuren zonder gordijn. Het gebouw kleurt de straat. De roodbruine stenen geven die kleur. Aan het grijs van de andere gebouwen. Mentrum staat boeven een deur. Een gesloten deur. Niemand die naar buiten gaat. Niemand die naar binnen gaat. De straat is leeg. Blijft leeg. En zal dit waarschijnlijk voor de rest van de dag ook blijven. Het is zondag vandaag. Een dag als iedere andere dag. Op het werken na. Want dat kan mogelijk morgen zijn beslag weer krijgen.

Wij wandelen wat rond. Het Loyd hotel heeft een deel van zijn geheimen prijs gegeven. Het is Paul Struijk gelukt ons te inspireren. Ons, dat wil zeggen een zevental personen die, na een kort voorstellingsrondje, de techniek duidelijk wordt gemaakt. Op een heel begrijpelijke, bijzonder uitnodigende wijze. Want Paul heeft reeds een beeld van zijn cursisten. Door de vraag te stellen wat eenieder van vandaag verwacht. En die verwachtingen zijn ietwat divers. Hetgeen hem nog enthousiaster maakt, dan hij in eerste instantie doet vermoeden. Even wat achtergrond en Paul etaleert zich als een persoon die zowel dansen, fotograferen en lesgeven heeft weten om te vormen in de persoon die hij nu is. Een gedreven fotograaf die zijn stijl van lesgeven in zekere mate tot kunst weet te verheffen. Met opdrachten uit de voeten kan. Ons dan ook de opdracht geeft, ons uit de voeten te maken. Het Loydhotel wacht ons. Echter niet eerder dan dat er een snelle geschiedenisles heeft plaatsgevonden. Oosteuropeanen die ooit door de Koninklijke Loyd verscheept werden naar Zuid-Amerika. In een ontsmettingsgebouw van luizen werden ontdaan, in grote slaapzalen een nacht of een aantal nachten doorbrachten, voor zij werden ingescheept. Ooit.

De tijd waarin het Loydhotel jeugdige delinquenten herbergde. De tijd dat leegstand het gebouw geen goed deed. En het moment van de herrijzenis. De huidige functie. Hotel. Met een uitzicht op een voormalige loods. En daarachter het IJ. Waar het, gezien de plek, waarschijnlijk goed toeven is. Voor wie zich dit kan permitteren. Want hoogbouw en stenen vlaktes geven iets van de wisselingen weer. Een voormalig spooremplacement weet de naam nog steeds te bestendigen. Sporenburg.

Naar buiten. Niet veel later, wanneer de regen heeft opgehouden. Waardoor de wisselingen van het wolkendek zich voordoen. De zon, het ene moment een gebouw uit zijn omgeving weet los te weken, een ander moment het grauwe grijs weer leidt tot eenvormigheid. En de suggesties die Paul ons doet. In zijn opdrachten. Fotografeer wat typerend is voor het (Loyd)gebouw. Maak een overzichtsfoto en verlies je in een detail. Gebruik voor- en achtergrond. Fotografeer verschillen: oud/nieuw, licht/donker, zonlicht dan wel grauwsluiers. Laat twee gezichten zien. Hetgeen doet denken aan een Januskop. Maar dat zal Paul waarschijnlijk niet bedoelen. En als laatste: fotografeer de ene ruimte vanuit een andere ruimte…

En wij trokken ten strijde. Dwaalden door gangen waar ooit onbekende talen tegen hetzelfde plafond hebben geklonken. Waar schreeuwende jongensstemmen gilden en krijsten. Duidelijk hun ongenoegen uitend. En waar de breedte van de gang niet altijd de toegankelijkheid voor de ander vergrootte. De keerzij van een medaille die momenteel verstomd is. Mar wel afbeeldingen herbergt. Van die andere tijden. De isoleergangen. De zolderkamers. De slaapzalen. De doorbraak die architecten hebben weten te bewerkstelligen. Het voormalige kombuis. Momenteel als restaurant in gebruik. Als ik tenminste mijn fantasie aan het werk laat gaan. Want met fantasie is dit gebouw doordrenkt. Het vervelende alleen is dat het ooit werkelijkheid was. Een werkelijkheid die eigenlijk mijn fantasie te boven gaat. Vandaar dat ik de prenten maar laat spreken. En Paul, alsnog, van harte dank!

Uw belangstelling gewekt? https://www.imagelab.nl/ en die wereld zal zich openbaren…

Tags: , , ,

Dit bericht was geplaatst op zondag, 22 april 2012 om 17:54 en opgeslagen in Overigen. Je kunt reacties op deze vermelding volgen via RSS 2.0 feed. Je kunt een reactie achterlaten, of trackback vanaf je eigen site.

Laat een reactie achter

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.