Opdracht: 'back to my… heden in verleden

‘He, snap dur niks van! Vind dur’ok niks an! Mot dat nou, vedaag” Hejje niet wat beters te doen” Mot je mij met jouw flauwekul lastig valle'”! Nou, wat mij betreft: je zoekt het maar uit! Ik ga slepe… Ik ken me nachtrust wel beter gebruike’. Tenslotte wor’ ik ook al een daggie ouwer en me lijf steeds strammer…
Tot morrege, zou’k wille’ zegge! Trust!’


IMG_4675
De opdracht is simpel:
maak een beeld van de foto die je nooit hebt geschoten! En het is voorspelbaar dat je dan in je eigen verleden terecht komt, bijkans verdwaalt. Nu heb ik sinds kort begrepen dat verdwalen menselijk is, dat een grote mate van voorspelbaarheid een rol kan gaan spelen, maar dat het Heilooerbos, aan de kant van de spoorlijn en met gezicht op de ronde O een grote rol zou gaan spelen…
Wij gingen ooit met ons gezin (vader, moeder, een zoon en een dochter) op de fiets juist naar die plek. We gingen picknicken, hetgeen een heel groot uitje was. De boterhammen mee, het geblokte kleed (een plaid begreep ik later) uitgespreid op het gras, de treinen die van elektriek waren voorzien (waarschijnlijk blokkendozen), en de flessen gazeuse die het geheel lieten borrelen. Een dagje uit met het hele gezin, en een moeder die nog niet zwanger was van de derde. Op de fiets, maar voor hetzelfde geld pa op zijn Berini en ma op haar Mobylette. Dit herhaalde zich wat later met een auto; picknicken ter hoogte van de kluft in de buurt van De Woude, op die weg tussen Bergen en Egmond aan de Hoef. Ook op een plaid; lekker in het zonnetje terwijl een enkele auto voorbij raasde…


IMG_4687


IMG_4691
Hoe maak je je herinnering levend”! Simpelweg door deze opdracht. Want wie is nu degene die mijn beeld weet te beamen”! Mijn ouders zijn dood. Met mijn oudste zuster heb ik geen contact en mijn jongste zuster moest nog geboren worden. Het speelt ergens halverwege de jaren vijftig. En volgens mij was ik ook toen nog heilig overtuigd van het feit dat Sinterklaas bestond…
In ieder geval de speelgoedzaak van Endel in de Langestraat. Een gerenommeerde zaak, gelijk Groothuizen in de Huigbrouwerstraat. Terwijl Bart Smit nog ergens in Volendam…


IMG_4689