Ootmoed

Door 25 augustus 2012

Kijk mij nou! Liever gezegd, kijk maar niet! Want wat je ziet klopt in de verste verte niet. Terwijl dat, gelijktijdig, ook weer intrigeert. Vooral wanneer de vraag wordt gesteld, waar het nu eigenlijk fout gaat. Voor zover dingen fout kunnen gaan. Want ook dat valt te betwijfelen. Het maken van fouten is nu eenmaal inherent aan het mens zijn. Dat fouten ook tot fatale gevolgen kunnen leiden, kan weer gaan leiden tot het luiden van de klok. En zolang er sprake is van een klepel, dient dit geluid ook gehoord te worden. Althans, dat is op zondagmorgen in vele het geval. Anders wordt dit wanneer er zowel een klok wordt geluid, een klepel zijn werk doet en de omstanders ervan uitgaan dat mensen die niet horen willen, dit dan maar moeten voelen. Zoals de Schippers naast God nog weleens doen voorkomen. Waarbij zij, in voorkomende gevallen, hun hoogmoed dienen in te ruilen voor een zekere ootmoed. Juist dan treedt de verwarring op: wisselt de hoogmoed en komt de ootmoed voor de val. Waarop de kaken zich sluiten.

‘Het ego van sommige specialisten is berucht. Ziekenhuisseries ontlenen er hun bestaansrecht aan. Artsen weten het zelf ook. Chirurgen zijn een beetje God in hun eigen operatiekamer. Binnen Academische Ziekenhuizen bestaat een sterke hierarchie die de zorg voor de patient in de weg kan staan.’ Woorden van Jan Klein, anesthesioloog en hoogleraar veiligheid in de zorg aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. “Er bestaat een rangorde waarbij de chirurgen bovenaan staan en de anesthesioloog juist onderaan. Voor artsen in opleiding en verpleegkundigen is het al helemaal moeilijk om zulke mensen op een fout te wijzen.”

Fouten maken. Het kan iedereen zomaar en spontaan overkomen. Maar anders wordt het wanneer de ene groep op de andere afgeeft. “Internisten vinden chirurgen dommeriken. Chirurgen vinden internisten wauwelaars en nerds. De chirurg vindt de anesthesioloog iemand die de patient even onder narcose moet brengen, de rest doet hij zelf wel.”

Waardoor een beeld rijst van een autonoom werkende beroepsgroep. Gelijk cardiologen een onderverdeling maken tussen de loodgieters (hartcatheterisaties en het plaatsen van stents) en elektriciens. (Waarbij te denken valt aan het plaatsen van een ICD…).

‘Het zijn nu eenmaal allemaal hoogopgeleide professionals – bepaald niet de makkelijkste groep. Daarnaast tel al die ego’s bij elkaar die in teamverband moeten werken, met elkaar overleggen, patientengegevens moeten overdragen en samen knopen moeten doorhakken en zie: het kan haast niet anders dan dat de patient hier de dupe van wordt.’ Maar er is een geluk: het is meer uitzondering dan regel dat de dingen fout gaan. Je zult echter die ene uitzondering zijn…

Ootmoed. Dat komt nimmer ten val, hoewel…

Tags: ,

Dit bericht was geplaatst op zaterdag, 25 augustus 2012 om 19:05 en opgeslagen in Overigen. Je kunt reacties op deze vermelding volgen via RSS 2.0 feed. Je kunt een reactie achterlaten, of trackback vanaf je eigen site.

Laat een reactie achter

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.