Oom Freek en Tante AliiGer.nl
Kan niet zeggen dat ik regelmatig op de zaken vooruitloop. Of dat ik hier reikhalzend naar uitkijk. Dingen passeren nu eenmaal in een eigen, niet gehaast tempo. Waar hooguit de tijd, achteraf, een rol in mocht spelen. Zoals vandaag bijvoorbeeld. Niet veel op het programma staand, was het wederom een belevenis in Schagen te vertoeven. Gepland dit keer. Voor een volgend bezoek aan de garage. Simpelweg omdat een vermaledijd symbool het in het licht van de openbaring belangrijk vond van zijn aanwezigheid blijk te geven. De noemer: neem contact op met de garage daarin alles bepalend. Aan welk verzoek ik dus gevolg mocht geven. Nog geen idee hoe het vandaag met het onderwerp zal gaan aflopen…


iGer.nl


iGer.nl


iGer.nl
Een bericht in de krant:
Alkmaar- Burgemeester Piet Bruinooge had het er maar druk mee. De afgelopen dagen toog hij twee keer met een bos bloemen naar Alkmaarse echtparen die de diamanten status hadden bereikt: 60 jaar getrouwd.
“Het was gezellig hoor, hij heeft koffie gedronken”, zegt mevrouw Ali Zeegers-Heijligenberg (84), die zestig jaar geleden met haar Freek (85) in het huwelijksbootje stapte. Ze ontmoetten elkaar bij turnvereniging De Halter. Inmiddels zijn ze drie kinderen, zes kleinkinderen en twee achterkleinkinderen (en twee op komst) verder.
“Nee, nooit weggeweest uit Alkmaar, behalve dan met vakantie”, zegt mevrouw Zeegers. Voormalig aannemer Freek was dertig jaar lid van de vrijwillige brandweer. Samen stonden ze jarenlang in hun inmiddels verdwenen hobbywinkel De Bij aan de Vondelstraat. “Ons geheim” Ach, een beetje geven en nemen. Tegenwoordig zijn ze vaak snel uitgekeken op elkaar.”


iGer.nl


iGer.nl


iGer.nl
En dan komt er een stroom van herinneringen tevoorschijn. Brandweer, Paraat, oom Freek en tante Alie (zoals alle leden van dit brandweercorps als ooms en tantes werden gebombardeerd!) Egmond en de strandhuisjes op Noord (De Golfbreker), opbouw en afbouw en de duiven die door Willem Raams, na deze vakkundig de nek te hebben omgedraaid, het onderspit dolven op zijn bar-b-que, de nacht van de pyromaan, Sinterklaas, en nog wat meer van die ooit meegemaakte momenten. Momenten uit mijn verleden. En het is dan een kwestie van de samenloop dat ik een telefoonnummer vind. Van Erik. Niets weerhoud me om dat nummer in te toetsen. En mijn naam te noemen. En hem de samenloop uit de doeken te doen: de krant en de politiewijzer.


iGer.nl


iGer.nl


iGer.nl
Nu, nog wat minuten later, kan ik dit verhaal ook van wat plaatjes voorzien. Van die nacht, van ooit dat afscheid van de beide Wimmen (Wim Pijper en Wim de Haan), van die revue en niet in de laatste plaats van Tante Alie: een schoffel en een hark ter gelegenheid van ons huwelijk op 2 mei 1980. En dan te bedenken dat zowel schoffel als hark reeds jaren bij ons in de tuinkast vertoeven…
Op 11 april 1981 vond de WW show plaats in de grote zaal van het Gulden Vlies. Na de Ouverture kwam de proloog “De Eerste Klap”en werd vervolgd door de Keuring. Streken en Strepen waarna de VuurVreters garant stonden voor een muzikaal intermezzo, gevolgd door de Eerste Straal (Altijd op de woensdagavond voor Hemelvaartsdag. De Waagtoren werd ontdaan van duivenstront. Nu het een monumentaal gebouw is, behoort ook dit tot het verleden).
Op de Spaanse Toer, Heel wat moois, Tante Anna om te eindigen met een Ode aan Alkmaar. Een avondvullend programma. Waarbij als medewerkenden de leden van de Alkmaarse Vrijwillige Brandweer een glansrol speelden. Jan in ‘t Veld voor de muzikale leiding tekende en de balletten onder leiding stonden van Carla van der Pol (Echtgenote van Dick, van de gelijknamige bakkerij).
De grime werd verzorgd door Ad en To Groothuizen, terwijl de algehele leiding werd gegarandeerd door de Revuecommissie. Kom daar tegenwoordig nog eens om…


iGer.nl
Nagekomen bericht: waar ik Bob veronderstelde betrof dit Dick. Voor ik mij nogmaals aan veronderstellingen overgeef: zou Dick de broer van Bob kunnen zijn…”! Daarnaast zal de naam van der Pol bij (oud-) Alkmaarders nog wel de associatie met brood oproepen… (Toen in de Lindenlaan.)