NS bust niet…


iGer.nl
Door het ijs gezakt! Nu is dat in het huidige seizoen niet zo moeilijk voor te stellen, in de zomer kan dit zich ook regelmatig voordoen. Niet dat dan de hulpdiensten hun paraatheid ten toon gaan stellen, figuurlijk is daar echter van alles bij voor te stellen. Gelijk de hoge bomen die niet bestand zijn tegen het daverende onweer dat zich voordoet, de wind die tot orkaankracht aanwakkert, en de takken die van de bomen zwiepen. De noodtoestand die achterwege blijft. Misschien een ietwat onbegrijpelijke opening” Welnu,ik hoop dat op de volgende manier te kunnen verklaren.


iGer.nl
Ook met een beperkte dienst slaagt NS er niet in op tijd te rijden.
De NS slaagt er niet in de sterk uitgeklede dienstregeling te rijden die maandag wegens de winterse omstandigheden werd ingevoerd. Maandag schakelde NS over op een noodscenario, met op veel trajecten minder treinen per uur, die echter wel langer zouden zijn. Reizigers melden dat treinen eerder korter zijn dan langer. Volgens omroepberichten op de stations en in de treinen zelf heeft dat te maken met materieeltekort’. Onbegrijpelijk” Welzeker! Je rijdt met minder treinen, hetgeen zou betekenen dat er meer treinstellen ergens op een rangeerstation staan te wachten op hun inzet. Voor die inzet in personeel nodig. Want waar het automatiseringssysteem onder normale omstandigheden zijn werk kan doen, kan dit onder de huidige weersomstandigheden niet. Daarnaast moet er meer gepuzzeld worden. En als klap op de vuurpijl blijft de infrastructuur kwetsbaar. Minder treinen dragen zorg voor minder capaciteit, waardoor meer haringen in gangpad en balkon met en tegen elkaar worden opgescheept. Waar Japan zich kenmerkt door betaalde krachten die met man en macht nog veel meer mensen de trein in weten te drukken, wordt hier nog steeds een beroep gedaan op de opdringerigheid van eenieder. Niet veel later komt de minister in beeld. Schultz is de naam. Zij vindt dat ProRail en NS eerder de dienstregeling moeten aanpassen als meteorologen zwaar winterweer voorspellen. In de zomer wil dat nog wel eens lukken. Waar in het verleden nog een beroep werd gedaan op de menselijke saamhorigheid indien de arbeidsomstandigheden in het geding waren, is het nu de economische aanjager die het af laat weten. Mensen die, vanwege werkzaamheden op een andere plaats als waar zij woonachtig zijn, de auto op een P & R plaats achterlaten en zich overgeven aan de krant, de croissant en de mogelijke plaats die zij hebben weten te veroveren. Om de files tegen te gaan. Om het gedachtegoed van May Weggen nog steeds inhoud te gaan geven. Hanja, die het van verpleegkundige tot Minister van Verkeer wist te schoppen. En Vrouw Schultz, die na Neelie, Hanja, Annemarie de volgende bewindsvrouwe van verkeer mag zijn.


iGer.nl
Nog mazzel dat de Elfstedentocht (nog) niet doorgaat! Want stel je nu eens voor dat velen, per openbaar vervoer, de reis naar het hoge Noorden zouden willen ondernemen. Stel je dan ook eens voor dat de Afsluitdijk zou zijn afgesloten, de bootdienst Enkhuizen Stavoren niet de havens zou kunnen verlaten en ook Connexxion de bussen een andere bestemming zouden gaan geven (NS zet bussen in…), dan is het hooguit een enkele journalist en vele tv ploegen die kond doen van die barre tocht. Ieder gekluisterd aan de beeldbuis, met een Unox muts, Unox wanten aan de Unox erwtensoep met een Unox toeter bij de hand, de kachel op 25 graden opdat de Staat der Nederlanden weer wat pecunia in de richting van de Staatskas ziet gaan, de totale economie voor een dag op z’n gat, terwijl anderen slalommen tussen de wakken, de scheuren en het water wat zich op de baan bevindt spectaculair onderuit gaan, de armen gestrekt en de benen met schaatsen in de lucht vele tientallen meters op hun rug glijdend de finish op de Bonkevaart weten te behalen, ja dan, juist dan zou er sprake kunnen zijn van een totale Nederlandse gekte.


iGer.nl
Het is juist van de gekke dat een enkele sneeuwbui, die zich vorige week op deez’ zelfde dag voordeed, een week later voor nog steeds grotere beperkingen zorg draagt. Wat frisse lucht van onder nul erover heen en zie daar: het kikkerland Nederland zucht en steunt onder Koning Winter. Laten we daar maar een borrel op nemen! Beerenburg” Van Sonnema dan maar…