mooi Volendam


iGer.nl
Heeft JU niet wat beters te doen”!
Straks is het weer zover. Dan beginnen de voorspelbare vergaderingen. Bijeenkomsten omtrent het hoe, wie, wat, waar en niet in de laatste plaats een antwoord op het waarom. Het waarom van het competentiegerichte onderwijs. Het besluit om voor een volgende keer het proefdraaien achterwege te laten. Het kijken hoe de ander ervoor staat. Het uitwisselen, tussendoor, van de afgelopen vakantie ervaringen. Het orde op zaken gaan stellen. En de geheimen van het leven die zich, op een ander onbepaald moment, voordeden. Tenminste, waar even de tijd voor werd genomen. Het stilstaan bij het oneindige van de natuur. En de betekenis die aan de mens gehecht kan worden. Eigenlijk de minimale betekenis van die mens. Gewoon iemand die eet, drinkt, piest en poept. Zich te buiten kan gaan aan vormen ven Hedonsime. En op een ander moment geconfronteerd wordt met beperkingen.


iGer.nl
Bijvoorbeeld van een wat apart geparkeerde RR op de dijk in Volendam. Met een jacht van een meter of wat op de achtergrond. Freedom Den Helder prijkt op de achterplecht. En een invalidenkaart die achter de voorruit van diezelfde RR prijkt. Een Engels kenteken en een Europees stuur. Wie oh wie mag zich daar de eigenaar van noemen” Onbekend staat hij daar. Ongekend lopen mensen langs die wagen. Denken dat het zo hoort. Of denken gewoon niet. Want ook dat is des mensens niet vreemd. Net zoals niet menselijks. Zaken dus die geen zin hebben om bij stil te staan. Overbodig. Gelijk deze zinnen.


iGer.nl
Of die ontmoeting op de dijk. Bij de familie Smit. Interviewer, camera man en hengelaar. Een dame op de achtergrond met het verzoek nog wat foto’s te mogen maken. En Jan die zegt dat het zijn moeder is. ‘Of ik een foto wil gaan maken”‘, is vervolgens zijn vraag. Waarop ik antwoord dat hij toch een Bekende Nederlander is. Getuige ook de foto’s die bij Zwarthoed in de etalage hingen. Geer & Goor. Onstuimig in die dracht. Of Freek die eerst met zichzelf en niet veel later met zichander op de foto staat. Een Marokkaans bewerkte koffiekan in de hand. Want Freek kan het niet geheel laten. Al was het alleen maar vanwege het feit dat ik die andere Geert (de broer van Geurt) nog niet in dat rariteitenkabinet kon ontdekken.


iGer.nlIn tegenstelling tot TON, en de afgeserveerde Rita. ‘Lovely Rita meets a man’ of anders ‘lovely Rita needs a man.’ Een man met wie zij in de etalage op de dijk poseert. En wijlen Andr”. Bekende Nederlanders. En onbekende Japanners. Een serveerster in Volendams kostuum op het terrasje van Spaander aan de dijk. Mensen om een ‘lopie’ verlegen. Langs WIR WAR lopen. De St. Vincentius. Het kerkhof daarachter. Een gebedsplek. Het verdriet wat zich niet laat raden. De woede. De ettelijke littekens. De zee van stenen waar gevangen golven een eigen symbool aan hechten. De zee. Geeft en neemt. Wat ook de mens naar voren brengt. Met eigen wetmatigheden. De dijk ook. Die niet alle stromen doet keren. Wat juist deze begraafplaats typeert. En iedere steen draagt een beeltenis. Veel stenen in de vorm van een hart. En de stilte. Een haag van groen. Daarachter een sloot. En dan weer die dijk.


iGer.nl
Volendam. Marken. Monnickendam. Edam. Purmerend. In die volgorde. Edam, wat ook een kermis kent. Gelijk Alkmaar. En de wegen die wij met een enkele tegenligger deelden. De Rijp wat in een keer doorliep in Graft. En voor we het goed en wel in de gaten hadden ook weer achter ons lieten. Het water dat hoog in een boezem staat. En dan zomaar weer thuis. Na te hebben gegeten bij De Heeren. Bijzonder aanbevelenswaardig, maar… je moet wel naar de voormalige markt in Purmerend gaan. Want daar kun JU het aan te raden menu van de Heeren tot je nemen. Om verder maar over de Heere te zijgen…
Persoonlijke levenssfeer.
Knappe koppen
hebben
uitgedokterd
dat het
beter is
in de
thuissituatie
te
sterven.

~~~

Vergadering.

Vanzelfsprekend

ben ik aanwezig

en laat ik na

mijn afwezigheid

te verklaren.

~~~

Het is zo eenvoudig

een simpel woord

een simpel gebaar

een simpel gevoel

een simpel zijn

om tastbaar te blijven.


iGer.nl
Maak er vandaag maar wat moois van. Zeker als het weer het laat afweten!