mijn dank aan FRED!


IMG_9966
Onbeperkt houdbaar. Ietwat gechargeerd. Maar de tekening liegt er ook dit keer niet om. De cartoonist Tom draait daar zijn hand niet voor om. De aanleiding was heel simpel. De open dag van de courant. En dat daar bijzonder veel belangstelling voor bestond, blijkt waarschijnlijk morgen wanneer de aantallen bezoekers diezelfde courant gaan halen. Een blik te werpen in het krantenbedrijf, de drukpersen die geregeld een demonstratie verzorgen en de columnisten, de cartoonist dan wel de verzorgers van de strip Elsje die niet alleen tekenden, maar ook zeer toegankelijk zijn voor de waarderingen die worden uitgesproken. Waarbij de mogelijkheid bestaat om boekwerken met tekening en handtekening voor een luttel bedrag van 15 euro van een opdracht en een verhaald te laten voorzien. En Fred. Dan doel ik op Fred Hoogendoorn, die ik mijn bijzondere waardering heb doen toekomen. En diezelfde Fred die mij in staat heeft gesteld om een eigen pagina van een tekst te gaan voorzien. Want daar ging voornamelijk mijn belangstelling naar uit. Dat ik de 770 woorden die ik als huiswerk van de week aan mijn blog had toevertrouwd, werden wat minder woorden. De grootte van dat artikel was beperkt. En dat daar een foto van Joost Prinsen aan werd toegevoegd, ook daar had Fred de hand in. En om het verhaal van vandaag te completeren, volgt het geheel nu integraal. Dat ik daardoor een uur achter dat beeldscherm en die tekstverwerker heb doorgebracht, ach de kniesoor die in mij schuil gaat heeft daar ook dit keer geen moeite mee!


IMG_9958


IMG_9959
COLUMNISTEN, GEWOON OMDAT ZE ER ZIJN!
Het zijn vaak de omstandigheden die een belangrijk deel van het lot van de mens bepalen. Vaak wordt het woord toeval gebruikt, maar met aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid valt dit woord uit de toon, wanneer de omstandigheid zich voordoet. Het is een kwestie van kijken, de invalshoek waaronder de gebeurtenissen plaatsvinden en de ontmoetingen zich voordoen. Het gaat in de regel vaak om die ontmoeting, die niet geplande samenloop waarbij de omstandigheid als zodanig een rol gaat spelen. Neem nu vandaag, deze zondag de dertiende. De open dag waarbij lezers de kans krijgen om iets te schrijven. Waarbij ik de afgelopen week voor ogen heb. Rene Diekstra opent de maandag. ‘Begrijpen is grip krijgen’.
Zwagerman
De dinsdag is voor Rob van Vuuren. En op woensdag is daar het schokkende bericht dat Joost Zwagerman de hand aan zichzelf heeft geslagen. ‘Door eigen hand’, doet Fred Hoogendoorn hier verslag van. Fred die nog geen column heeft, journalist in hart en nieren, die de stadsregering fileert en de handel en wandel van dit huidige college onder een vergrootglas heeft uitgeplozen. Dan is daar die andere Joost: Prinsen, wordt op donderdag opgevolgd door Louise Korthals. Nico van Straalen op vrijdag en dan de zaterdag. Dan wemelt het van de columnisten: Tommy Wieringa, Patricia Idsinga of Hannah Wagendorp, Veldhuis & Kemper, Marja van Spaandonk, Wouter Klootwijk.
Smaak
Een samenloop”! Geenszins! Mogelijk een toevalligheid van de omstandigheid, waar ik met smaak naar uitkijk! Met dank aan Jurriaan Geldermans!
Een ietwat ander stuk, maar uiteindelijk toch voor een belangrijk deel de hoofdpunten geboekstaafd. En voor wat betreft die andere woorden, verwijs ik bijzonder graag naar afgelopen vrijdag, toen ik het plan bedacht dat ik vandaag ten uitvoer heb gebracht. Het houdt mij van de straat en het draagt ertoe bij dat ik…


IMG_9967