mantel ZORG er ’s voor

Door 22 november 2010

Een simpel woord. Therapie. Een verantwoord woord voor behandeling. Een interventie op grond van mogelijke klachten. Klachten die zich recent voordoen. Klachten die al wat langer een rol spelen. Klachten die niet weggaan. ’t Is vanzelf gekomen, ’t zal wel weer vanzelf overgaan. En dan niet overgaan. Sterker nog, klachten die in graad en omvang toe gaan nemen. Klachten die niet meer te ontkennen zijn. Zich manifesteren in de vorm van ‘gebakken peren.’ Dan ook een reden zijn om de hulpverlening in te gaan schakelen. Dan ook, is het zover.

‘Welke klachten heeft U?’, stelt dan de hulpverlener, bijvoorbeeld de huisarts. En vervolgens de vraag hoe lang deze klachten zich al voordoen. En uiteindelijk besluit met de vraag waar het allemaal omdraait: ‘wat denkt U dat het is?’ De verbazing bij de potentiŽle patiŽnt. En zijn opmerking: ‘U bent toch de dokter…?! Waarna, bijkans, een dodelijke stilte valt.

Het kan heel goed dat ik mij een situatie permitteer, die zich mogelijk zeer zeldzaam voordoet. Want de huidige tijd dwingt als het ware eerst het internet te raadplegen, voor er sprake kan zijn van de gang naar de arts. De woorden ‘eigen verantwoordelijkheid’ valt in de huidige tijd niet meer te ontkennen. Want primair is het natuurlijk de eigen verantwoordelijkheid waar dit geheel om draait. Maar stel nu eens dat iemand niet in staat is die eigen verantwoordelijkheid te nemen. Het leven neemt zoals het komt en door het nalaten van een keuze zich niet bewust is dat ook dit een keuze is. Dan krijgt het woord ‘therapie’ een totaal andere lading, een totaal andere dimensie. Dan kan het zijn dat de omgeving een belangrijke rol gaat spelen. En dat de omgeving, bang voor die eerder veronderstelde ‘gebakken peren’, wordt geconfronteerd met dit eerder genoemde voorbeeld.

Dan komen automatisch de jaren dertig, dan wel de jaren vijftig van de vorige eeuw in beeld. Waarin niet alleen geluk heel gewoon was, maar ook de zorg. De zorg voor elkaar en de noemer waaronder dit alles plaatsvond. De zichtbare armoede. De armoede die de mensen toen netjes hield. Wat toen een gevleugeld gezegde was. En waarin een buurtfeest veelal gepaard ging met muziek die in Frankrijk als ‘musette’ door het leven ging. De man met de accordeon. Desnoods de man met de trekzak. En als men echt eens uit de bol wilde gaan, werd de ‘gebroken Moriaan’ ingehuurd. Liet de orgeldraaier na met het ‘centenbakkie’ zijn muziek te ondersteunen. Gingen de beentjes van de vloer. Stond het feestlokaal blauw van de rook. En waren ‘apennootjes’ en pepsels de meest gewilde hapjes. Naast het beperkt aantal alcoholische versnaperingen. Want voor een feest werd simpelweg gespaard. En was er geen geld? De ‘lat’ was een mogelijkheid of men ging gewoonweg niet.

Welzijn

In onze geÔndividualiseerde maatschappij zijn veel mensen intensief bezig met de zorg voor een zieke of gehandicapte huisgenoot, vader of moeder, vriend of vriendin. Deze mantelzorgers dragen het grootste deel van de zorg. Zelfs tweederde van de mensen met dementie woont dankzij de mantelzorg nog thuis.

Mantelzorg kost veel tijd. Ruim de helft van de werkende mantelzorgers heeft grote moeite met de combinatie van zorgtaak met een betaalde baan. Zij voelen zich overbelast. De combinatie van zorg en werken kan heel zwaar zijn, maar gebleken is ook dat die combinatie ook afleiding biedt. Zonder afleiding, bijvoorbeeld als een oudere voor zijn partner zorgt, is de zorg juist zwaar omdat er weinig andere bezigheden zijn. Het is van groot belang dat werk en zorg naast elkaar kunnen bestaan. De FNV vreest echter grote uitval vanwege ziekteverzuim. De Federatie Nederlandse Vakbeweging maakt zich zorgen. Grote zorgen!

Het is ook niet denkbeeldig dat mantelzorgers ziek worden. Vooral de zorg voor mensen met dementie en met een verstandelijke handicap is zwaar, omdat het moeilijk is hun gedrag te begrijpen. Zo hebben mantelzorgers die dementerenden verzorgen een sterk verhoogde kans om depressief te worden. Ook zijn zij meer vatbaar voor infectieziekten. Zorg voor mantelzorgers is dus zeer gewenst om hun welzijn te handhaven en gezondheidsschade te voorkomen.

Juist in dit hierboven geschetste verhaal, komt een behandeling/therapie naar voren:

‘bij het scheppen van de voorwaarden voor goede zorg speelt de overheid een belangrijke rol. Ook uit economische overwegingen zouden mantelzorgers moeten worden gesteund waar het kan. Bezuinigen op ondersteuning door thuiszorg levert misschien op korte termijn winst op, maar is kortzichtig op lange termijn. Hetzelfde geldt voor het bezuinigen op opleidingen van verzorgenden. Betere opleiding van professionele verzorgenden is een efficiŽnte methode om beter zorg te geven aan patiŽnten, mantelzorgers te ondersteunen en het werkplezier van verzorgenden te verbeteren.

Mantelzorgers moeten worden gekoesterd, niet alleen voor hun grote inzet in de zorg voor hun naasten, maar ook als degenen die de kosten in de gezondheidszorg betaalbaar houden!

Stelt Prof.dr. Myrra Vernooij-Dassen, hoogleraar eerstelijns geneeskunde aan de Radboud Universiteit in Nijmegen. En ik citeer haar met Bijzonder veel genoegen. Vooral op deze maandag. Juist door de woorden van Arthur. En niet zozeer bij gebrek aan inspiratie! Vandaar

Therapie

Anders heen.

Groepstherapie

Gezinstherapie

Partner Relatie Therapie

Partner Weg Therapie

Psychotherapie

Rouw

Psychotherapie

Andere partner terug therapie

Andere partner relatie therapie

Ander gezin therapie

Andere groepstherapie

Gewoon terug.

Bij deze!

Tags: ,

Dit bericht was geplaatst op maandag, 22 november 2010 om 00:22 en opgeslagen in Overigen. Je kunt reacties op deze vermelding volgen via RSS 2.0 feed. Je kunt een reactie achterlaten, of trackback vanaf je eigen site.

Laat een reactie achter

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.