…maar morgen kan het…

Vandaag kan het anders zijn, terwijl de verwachting is dat het morgen veelal anders had kunnen zijn. Teksten die vanuit het verleden spontaan naar boven borrelen. Annie M.G. Schmidt en Harry Bannink. Een theatershow waarbij bekende liedjes en minder bekende niet worden geschuwd. Van Franse zanger dan wel een behanger of stomweg een voorbijganger (Mark misschien”!) uit Den Haag. Ik bedoel maar, niets lijkt tegenwoordig meer onmogelijk. Kinderen waarbij de voorspelling is dat zij zich minder zullen gaan ontwikkelen door het bij vlagen vegen over een glasscherm, geen fysiek boek meer aanraken en daardoor, op termijn, een smetvrees gaan ontwikkelen van jewelste. Waar ik ooit mij heb gebogen over een inktpot, een inktlap en een kroontjespen werd allengs de invloed van een ballpoint duidelijk. Vooral wanneer deze op een bepaald moment het af liet weten. Gelukkig niet altijd cruciaal, maar dan nog. Tegenwoordig zijn ouderwetse vulpennen weer in. Zeker wanneer deze betrokken worden door die Koninklijke leverancier in Den Haag. Ackerman maar misschien is het wel Ackermann, daar durf ik bepaaldelijk niet mijn huidige ballpoint voor in een vuur te steken. Zo’n heel mooie chroomstalen pen van Parker. ‘bedankt Wik’ staat er in een inscriptie. Een bedankje van een groep ZV’ers die ik een jaar les mocht gaan geven, waar ik groepsdocent van werd en waar ik het in mijn roerige Amsterdamse tijd bijzonder goed mee kon vinden. Door gewoon weer even mezelf te zijn. Maar slechts gedeeltelijk. Bij hun diplomering werd ik onthaald op hun Surinaamse gastvrijheid, hetgeen niet alleen gepaard ging met lekker eten, maar ook met het uitpakken van cadeautjes. Ik voelde me niet alleen verguld maar tegelijkertijd hoogst opgelaten. Maar dat laatste lachten zij weg, namen een volgende portie pom op hun bord en ook de bakkeljauw ging er slikvingerend in. Morgen zal het anders zijn. Dan wordt mijn zwager Jan zestig. 60. Maar hij viert het in het weekend. Want er dient nu eenmaal gewerkt te worden en wanneer het aan dit kabinet ligt, zal het overmorgen waarschijnlijk nog niet veel anders zijn!