Leesportefeuille

Het is ergens in de jaren vijftig. Opeens lag’ie daar: de leesportefeuille. Een kartonnen omslag rijkelijk voorzien van bladen: voor de man, de vrouw en ook het kind was niet vergeten: de Robbedoes vond direct in mij een fanatiek lezer. De damesbladen hadden niet direct mijn aandacht en voor de herenbladen waren mijn ogen nog niet groot genoeg gegroeid. Neen, de avonturen van Robbedoes en Kwabernoot en met name het avontuur dat zij met de Z van Zwendel beleefden in Zuid Amerika… vervelend was het dan ieder keer weer een week te moeten wachten om het wordt vervolgd tot me te kunnen nemen. Ik kocht ergens in een winkeltje op de Laat voor vijftig cent reeds gelezen boekjes omtrent de avonturen van Kapitein Rob, waarbij het ‘Geheim van de Bosplaat’ de duistere Duitse tijd weer in naar voren werd gebracht. Kick Wilstra een enkele keer en Eric de Noorman bij gelegenheid. Stripboeken, zonder ballonnen maar met de tekst in kaders onder de plaatjes. En ik heb nog steeds een zwak voor stripverhalen: misschien een zonde uit mijn verleden”! Neem nu het geheim van de leesportefeuille, waar Harry Jekkers zo’n geweldige show omheen heeft gebouwd. Het geheim van de lachende piccolo. Nu verraad ik mogelijkerwijze voor een deel zijn show,maar dat moet dan maar.


IMG_5974
‘Vreemd, de leesportefeuille kwam nooit compleet op tafel.’ Op geheimzinnige wijze waren De Lach en de Piccolo eruit verdwenen, terwijl je zeker wist dat die bij het pakket hoorden. Je vader hoorde je er nooit over klagen, zou het hem niet opgevallen zijn” Op de kermis dan maar zo’n pak speelkaarten met blote dames kopen voor een gulden. Een stuk goedkoper dan schieten. Gelukkig kwam er met enige regelmaat een nieuwe Wehkamp catalogus. De jongenskleding was verschrikkelijk, maar daar stonden de verrukkelijke pagina’s met dameslingerie tegenover. Op zeker moment zelfs gevolgd door afbeeldingen van vrouwen die hun gezicht verwenden met een massagestaaf. Dat gaf volop te denken.


IMG_5976
Kruimeltje, Pietje Bell, Dik Trom, Engelandvaarders, Winnetou’s dood en Inspecteur Arglistig, zomaar wat titels uit diezelfde tijd. En Radio Luxemburg die er huilende Mexicaanse honden op na hield… kom er nog eens om!
De leesportefeuille bracht werkelijk voor ieder wat wils en als je veel broertjes had – niet ongebruikelijk in die tijd – moest je er snel bij zijn om als eerste de Sjors (van de Rebellenclun, met Sjimmy die toen voldeed aan het beeld van Zwarte Piet) of de Robbedoes te bemachtigen. Vaak waren het toch al beduimelde exemplaren omdat de portefeuille al drie of vier gastgezinnen achter de rug had. Het leesplezier was er niet minder om, al had de oudere generatie zo zijn bedenkingen. Strips, dat was geen lezen en wijzer werd je er ook niet van. Tijdverspilling!maar het zou nog erger worden. In de late jaren zestig kwamen de Amerikaanse strips opzetten: Spiderman, Superman en Batman.


IMG_5977
Ik kwam in Hoorn een winkel tegen: Strip Speciaal zaak ‘HET GELE TEKEN’ en ik dacht het onmogelijke te vragen: een avontuur van Asterix de Gallier. Wat mij bijgebleven was, dat Asterix in die strip van het kastje naar de muur werd verwezen, vanwege een formulier dat hij aan een desbetreffend loket zou kunnen verkrijgen. Let wel: zou kunnen verkrijgen! Formulier a 38. simpel, heel eenvoudig vooral wanneer dit formulier in het huis dat gek maakt schuil gaat. De titel wist ik niet, maar de omschrijving bleek voldoende te zijn: Asterix verovert Rome. Ooit gratis bij Eppo. Met een kaart waarop een postzegel van 45 cent als frankeerwaarde wordt gevraagd. Ergens uit de jaren zeventig. Ik ben momenteel de trotse bezitter van dit boekwerk. Enigszins beduimeld, mogelijk ietwat verouderd, maar… de leesportefeuille, Robbedoes, Eppo en Asterix, ach… wat heb ik een geluk!


IMG_5979